Faszerowane bułki przypominające grzyby

Oto przepis na genialną przekąskę, która od pierwszego kęsa skradnie Wasze serca 🙂 Innej możliwości po prostu nie ma 🙂
Składniki:
Porcje- 80 g masło roztopione
- 2 ząbki czosnek
- 1/3 szkl. pietruszka posiekana
- 9 szt. bułki
- 500 g mięso mielone
- 2 szt. jajka
- 1/2 szkl. parmezan
- 1 szczypta pieprz
- 1 szczypta sól
- 1 szczypta oregano
- 1/3 szkl. sos pomidorowy
- 1/3 szkl. mozarella
Sposób przygotowania:
- W miseczce połącz ze sobą roztopione masło, czosnek i pietruszkę. Dokładnie wymieszaj.
- Ułóż bułki w formie do pieczenia i usuń ich górną część i środek. Przy pomocy pędzelka rozprowadź w każdej bułce przygotowane wcześniej masło czosnkowe. Piecz bułki w piekarniku przez 15 minut w temperaturze 180°Celsjusza.
- W dużej misce połącz ze sobą usunięte wcześniej i rozdrobnione części bułki z mięsem mielonym. Dodaj jajka, parmezan oraz przyprawy: pieprz, sól i oregano. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.
- Z przygotowanej mieszanki utwórz klopsy i piecz je w piekarniku przez 15 minut (temp. 180°Celsjusza).
- Przygotowane mięso przełóż do podpieczonych wcześniej bułeczek. Posmaruj każdy kawałek mięsa sosem pomidorowym i posyp mozzarellą. Ponownie włóż przekąski do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°Celsjusza. Tym razem piecz je przez 20 minut.
- I to wszystko!
Komentarze