PrzepisDania główneFaszerowane papryki

Faszerowane papryki

Faszerowane papryki
Pyszności
29.12.2017 17:00, aktualizacja: 01.01.2018 09:37

Oto kolejny przepis, który może stać się prawdziwym hitem w Waszych domach. Faszerowane papryki nie tylko świetnie się prezentują, ale i doskonale smakują. Takie połączenie jest po prostu idealne ❤️

Składniki:

  1. 4 szt. czerowna papryka
  2. 1 szt. cebula
  3. 1/4 szkl. pietruszka
  4. 100 g ryż ugotowany
  5. 3 łyżki oliwa z oliwek
  6. 1 szt. jajko
  7. 1/3 szkl. mozzarella
  8. 1/2 szkl. bulion
  9. 2 ząbki czosnek
  10. 350 g mięso mielone z indyka
  11. 2 szczypty sól
  12. 2 szczypty pieprz
  13. 1 szczypta tymianek
  14. 1 szczypta paryka słodka
  15. 2 szczypty oregano
  16. 3 łyżki koncentrat pomidorowy
Sposób przygotowania:

1. Na rozgrzaną patelnię wrzuć cebulę i czosnek. Po chwili dodaj indyka i smaż przez kilka minut.

Obraz

2. Następnie dodaj przyprawy: pieprz, sól, tymianek i oregano, koncentrat pomidorowy oraz pietruszkę.

Obraz

3. Dodaj ryż i dokładnie wymieszaj.

Obraz

4. Przetnij papryki na pół i usuń ich zawartość. Następnie skropl je oliwą i posyp pieprzem oraz solą.

Obraz

5. Do przestudzonego farszu dodaj jedno jajko i dokładnie wymieszaj.

Obraz

6. Ułóż połówki papryk w naczyniu żaroodpornym i umieść w nich farsz. Następnie posyp mozzarellą i oregano.

Obraz

7. Wlej do naczynia 1/2 szkl. bulionu i przykryj folią aluminiową. Piecz pod przykryciem przez 55 minut w rozgrzanym do 200°Celsjusza piekarniku.

Obraz

8. Gotowe papryki możesz udekorować przy pomocy posiekanej pietruszki.

Obraz
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także