Kategorie Przekąski

Faszerowane pieczarki – idealnie sprawdzają się jako przystawka lub przekąska na imprezę.

Kiedy przyjdą do ciebie goście, a do podania głównego dania zostało jeszcze trochę czasu, warto przygotować wcześniej przystawkę, która zaspokoi głód podczas oczekiwania za najważniejszą potrawą wieczoru. Takie zadanie doskonale spełnią faszerowane pieczarki. Ponadto, doskonale sprawdzą się także jako przekąska podczas imprezy ze znajomymi. Nawet jeśli wystygną – to nic! Zimne smakują równie dobrze. Wystarczy, że wystawisz je na talerzu, a możesz być pewna, że za chwilę i tak znikną! Jeżeli nie jesteś mistrzynią gotowania – nie przejmuj się! Przepis jest bardzo prosty i nie wymaga wieloletniego doświadczenia kulinarnego. Dokładna instrukcja poniżej.

Faszerowane pieczarki - idealnie sprawdzają się jako przystawka lub przekąska na imprezę.
Głosów: 0
Ocena: 0
Twoja ocena:
Oceń ten przepis!
Pyszności
Głosów: 0
Ocena: 0
Twoja ocena:
Oceń ten przepis!
Faszerowane pieczarki - idealnie sprawdzają się jako przystawka lub przekąska na imprezę.
Wydruk przepisu

Składniki:

Porcje

Sposób przygotowania:

  1. Za pomocą łyżki, z każdej pieczarki wyjmij nóżkę, tak aby pieczarki były puste w środku.
    Za pomocą łyżki, z każdej pieczarki wyjmij nóżkę, tak aby pieczarki były puste w środku.
  2. Wycięte części pieczarek przesyp do miski, a kapelusze grzybów odłóż na bok.
    Wycięte części pieczarek przesyp do miski, a kapelusze grzybów odłóż na bok.
  3. Wycięte części pieczarek pokrój w drobną kostkę.
    Wycięte części pieczarek pokrój w drobną kostkę.
  4. Rozgrzej na patelni 2 łyżki oleju, następnie wrzuć pokrojone wcześniej w drobną kostkę pieczarki oraz 3 pokrojone ząbki czosnku.
    Rozgrzej na patelni 2 łyżki oleju, następnie wrzuć pokrojone wcześniej w drobną kostkę pieczarki oraz 3 pokrojone ząbki czosnku.
  5. Smaż, aż do zarumienienia. Następnie przesyp zawartość patelni do miski.
    Smaż, aż do zarumienienia. Następnie przesyp zawartość patelni do miski.
  6. Do miski dodaj 8 łyżek serka śmietankowego.
    Do miski dodaj 8 łyżek serka śmietankowego.
  7. Następnie wrzuć do miski 1/4 kubka bułki tartej.
    Następnie wrzuć do miski 1/4 kubka bułki tartej.
  8. ...oraz 1/4 kubka tartego parmezanu.
     ...oraz 1/4 kubka tartego parmezanu.
  9. Dodaj do farszu pół łyżeczki soli i pół łyżeczki pieprzu.
    Dodaj do farszu pół łyżeczki soli i pół łyżeczki pieprzu.
  10. Dokładnie wymieszaj zawartość miski, a następnie wrzuć do niej posiekaną natkę pietruszki. Ponownie wymieszaj.
    Dokładnie wymieszaj zawartość miski, a następnie wrzuć do niej posiekaną natkę pietruszki. Ponownie wymieszaj.
  11. Zacznij faszerować pieczarki. Do każdego kapelusza włóż około 1 łyżkę przygotowanego wcześniej farszu.
    Zacznij faszerować pieczarki. Do każdego kapelusza włóż około 1 łyżkę przygotowanego wcześniej farszu.
  12. Kiedy wszystkie pieczarki będą nafaszerowane, wyłóż na blaszce papier do pieczenia, a następnie połóż pieczarki. Możesz posypać je tartym parmezanym na wierzchu. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni C i piecz przez 20 minut.
    Kiedy wszystkie pieczarki będą nafaszerowane, wyłóż na blaszce papier do pieczenia, a następnie połóż pieczarki. Możesz posypać je tartym parmezanym na wierzchu. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni C i piecz przez 20 minut.
  13. Po 20 minutach wyjmij pieczarki. Możesz udekorować je natką pietruszki. Twoi goście na pewno będą zaskoczeni taką przystawką. Miłej imprezy!
    Po 20 minutach wyjmij pieczarki. Możesz udekorować je natką pietruszki. Twoi goście na pewno będą zaskoczeni taką przystawką. Miłej imprezy!
Faszerowane pieczarki – idealnie sprawdzają się jako przystawka lub przekąska na imprezę.
91379