Faszerowane pieczarki – idealnie sprawdzają się jako przystawka lub przekąska na imprezę.

Składniki
Sposób przygotowania
  1. Za pomocą łyżki, z każdej pieczarki wyjmij nóżkę, tak aby pieczarki były puste w środku.
  2. Wycięte części pieczarek przesyp do miski, a kapelusze grzybów odłóż na bok.
  3. Wycięte części pieczarek pokrój w drobną kostkę.
  4. Rozgrzej na patelni 2 łyżki oleju, następnie wrzuć pokrojone wcześniej w drobną kostkę pieczarki oraz 3 pokrojone ząbki czosnku.
  5. Smaż, aż do zarumienienia. Następnie przesyp zawartość patelni do miski.
  6. Do miski dodaj 8 łyżek serka śmietankowego.
  7. Następnie wrzuć do miski 1/4 kubka bułki tartej.
  8. …oraz 1/4 kubka tartego parmezanu.
  9. Dodaj do farszu pół łyżeczki soli i pół łyżeczki pieprzu.
  10. Dokładnie wymieszaj zawartość miski, a następnie wrzuć do niej posiekaną natkę pietruszki. Ponownie wymieszaj.
  11. Zacznij faszerować pieczarki. Do każdego kapelusza włóż około 1 łyżkę przygotowanego wcześniej farszu.
  12. Kiedy wszystkie pieczarki będą nafaszerowane, wyłóż na blaszce papier do pieczenia, a następnie połóż pieczarki. Możesz posypać je tartym parmezanym na wierzchu. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni C i piecz przez 20 minut.
  13. Po 20 minutach wyjmij pieczarki. Możesz udekorować je natką pietruszki. Twoi goście na pewno będą zaskoczeni taką przystawką. Miłej imprezy!