Pieczone pomidory faszerowane nadzieniem z mięsa mielonego, ryżu, pomidorów i bazylii

Składniki
Sposób przygotowania
  1. Odkrój górne części pomidorów, a następnie wydrąż ich środek. Zachowaj wydrążony miąższ.
  2. Wydrążony miąższ przełóż do durszlaka i wyciśnij z niego sok do miski. Zachowaj zarówno sok, jak i miąższ w durszlaku.
  3. Przełóż miąższ z durszlaka na deskę i pozbądź się pestek. Następnie posiekaj miąższ w drobną kostkę.
  4. Rozgrzej olej na patelni, a następnie wrzuć na nią cebulę i zeszklij ją. Następnie dodaj czosnek i płatki chilli. Wymieszaj, a następnie dodaj zmieloną wołowinę. Kiedy wołowina będzie dosmażona, dodaj ryż i gotuj przez 3 minuty. Następnie dodaj sok z pomidorów, posiekany miąższ, sól i pieprz. Wymieszaj. Kiedy mieszanina się zagotuje, przykryj ją pokrywką i gotuj przez 10-15 minut, co jakiś czas mieszając. Po 10-15 minutach dodaj posiekaną bazylię i zdejmij z ognia.
  5. Ułóż wydrążone pomidory w naczyniu żaroodpornym i nałóż do nich przygotowany farsz.
  6. Do miski włóż bułkę tartą, starty parmezan, 1/2 łyżeczki soli i 1/8 łyżeczki pieprzu. Dobrze wymieszaj, a następnie posyp tą mieszanką pomidory. Włóż naczynie do piekarnika rozgrzanego do
  7. Po 45 minutach wyjmij pomidory z piekarnika i przełóż je na talerze.
  8. Smacznego!