Faszerowany kurczak w boczkowych kokardkach

Oto pomysł na pyszny obiad, który z pewnością na stałe zagości w Waszych domach. Ślinka cieknie od samego patrzenia ??
Składniki:
Porcje- 2 szt. filet z kurczaka
- 1 szt. żółta papryka pokrojona w kostkę
- 1 szt. cebula pokrojona w kostkę
- 2 łyżki oliwa z oliwek
- 1 łyżeczka słodka papryka
- 1/2 łyżeczki czosnek granulowany
- 1 łyżeczka cebula suszona
- 1 szczypta sól
- 1 szczypta pieprz
- 2 ząbki czosnek
- 100 g ryż basmati ugotowany
- 1 łyżeczka sos sojowy
- 6 plastrów boczek
Sposób przygotowania:
- Cebulę i paprykę pokrój w drobną kostkę.
- W filetach z kurczaka stwórz kieszonki. Następnie polej je oliwą z oliwek i dopraw następującymi przyprawami: słodką papryką, czosnkiem granulowanym, cebulą suszoną, solą oraz pieprzem.
- Podsmaż mięso na patelni i odstaw na bok.
- Na tej samej patelni połącz ze sobą cebulę, czosnek i żółtą paprykę oraz ugotowany ryż i sos sojowy
- Gotową mieszanką nafaszeruj filety. Następnie z plastrów boczku stwórz 3 kokardki. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni Celsjusza przez 20 minut.
- Przygotowanego kurczaka możesz podawać z ulubionymi dodatkami. My postawiliśmy na sałatkę.
Komentarze