PrzepisDeseryFaworki (chrust)

Faworki (chrust)

Faworki (chrust)
Pyszności
27.02.2019 17:00, aktualizacja: 28.02.2019 08:06

Faworków nigdy za wiele. Zwłaszcza tych w dwukolorowym wydaniu! Po prostu palce lizać ?

Składniki:

Ciasto

  1. 200 g mąka pszenna
  2. 2 szt. żółtka rozmiar L
  3. 2 łyżki śmietana 18%
  4. 1 łyżka spirytus lub wódka

Ciasto kakaowe

  1. 200 g mąka pszenna
  2. 1 łyżka kakao
  3. 2 szt. żółtka
  4. 2 łyżki śmietana 18%
  5. 1 łyżka spirytus lub wódka
  1. cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

1. W dwóch miskach umieść po 200 g mąki. Następnie dodaj po 2 żółtka, spirytus i śmietankę 18%. Do pierwszej miski dodaj dodatkowo kakao. Uformuj ciasto

Obraz

2. Aby napowietrzyć oba ciasta, obijaj je wałkiem ok. 10 minut.

Obraz

3. Następnie rozwałkuj (grubość max 1.5 mm). Z jaśniejszego ciasta powycinaj pasy, po czym przykryj kakaowym ciastem.

Obraz

4. Podziel całość na mniejsze kawałki. W każdym elemencie zrób w centralnej części nacięcie i wywiń na zewnątrz każdą końcówkę. Smaż na rozgrzanym oleju.

Obraz

5. Gotowe faworki posyp cukrem pudrem i to wszystko!

Obraz
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także