Faworki (chrust)

Faworków nigdy za wiele. Zwłaszcza tych w dwukolorowym wydaniu! Po prostu palce lizać ?
Składniki:
Porcje szt.Ciasto
- 200 g mąka pszenna
- 2 szt. żółtka rozmiar L
- 2 łyżki śmietana 18%
- 1 łyżka spirytus lub wódka
Ciasto kakaowe
- 200 g mąka pszenna
- 1 łyżka kakao
- 2 szt. żółtka
- 2 łyżki śmietana 18%
- 1 łyżka spirytus lub wódka
- cukier puder do posypania
Sposób przygotowania:
- W dwóch miskach umieść po 200 g mąki. Następnie dodaj po 2 żółtka, spirytus i śmietankę 18%. Do pierwszej miski dodaj dodatkowo kakao. Uformuj ciasto
- Aby napowietrzyć oba ciasta, obijaj je wałkiem ok. 10 minut.
- Następnie rozwałkuj (grubość max 1.5 mm). Z jaśniejszego ciasta powycinaj pasy, po czym przykryj kakaowym ciastem.
- Podziel całość na mniejsze kawałki. W każdym elemencie zrób w centralnej części nacięcie i wywiń na zewnątrz każdą końcówkę. Smaż na rozgrzanym oleju.
- Gotowe faworki posyp cukrem pudrem i to wszystko!
Komentarze