Faworki (chrust)

Faworków nigdy za wiele. Zwłaszcza tych w dwukolorowym wydaniu! Po prostu palce lizać ?

Faworki (chrust)60
Głosów: 0
Ocena: 0
Twoja ocena:
Oceń ten przepis!
Pyszności
Głosów: 0
Ocena: 0
Twoja ocena:
Oceń ten przepis!
Faworki (chrust)
Wydruk przepisu

Składniki:

Porcje szt.
Ciasto
Ciasto kakaowe

Sposób przygotowania:

  1. W dwóch miskach umieść po 200 g mąki. Następnie dodaj po 2 żółtka, spirytus i śmietankę 18%. Do pierwszej miski dodaj dodatkowo kakao. Uformuj ciasto
    W dwóch miskach umieść po 200 g mąki. Następnie dodaj po 2 żółtka, spirytus i śmietankę 18%. Do pierwszej miski dodaj dodatkowo kakao. Uformuj ciasto
  2. Aby napowietrzyć oba ciasta, obijaj je wałkiem ok. 10 minut.
    Aby napowietrzyć oba ciasta, obijaj je wałkiem ok. 10 minut.
  3. Następnie rozwałkuj (grubość max 1.5 mm). Z jaśniejszego ciasta powycinaj pasy, po czym przykryj kakaowym ciastem.
    Następnie rozwałkuj (grubość max 1.5 mm). Z jaśniejszego ciasta powycinaj pasy, po czym przykryj kakaowym ciastem.
  4. Podziel całość na mniejsze kawałki. W każdym elemencie zrób w centralnej części nacięcie i wywiń na zewnątrz każdą końcówkę. Smaż na rozgrzanym oleju.
    Podziel całość na mniejsze kawałki. W każdym elemencie zrób w centralnej części nacięcie i wywiń na zewnątrz każdą końcówkę. Smaż na rozgrzanym oleju.
  5. Gotowe faworki posyp cukrem pudrem i to wszystko!
    Gotowe faworki posyp cukrem pudrem i to wszystko!

Komentarze

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×