Fitowe tiramisu z kremowym tofu

Tiramisu zna i kocha każdy z nas. Ale czy wiesz, że można zrobić ten deser w wersji fitowej, zachowując cudowny smak? Najlepiej świadczy o tym dzisiejsza propozycja. Ślinka cieknie od samego patrzenia ❤️
Zobacz także: Chrupiąca sałatka z łososiem
Składniki:
PorcjeCiasto
- 1 szkl. mąka ryżowa
- 2/3 szkl. mąka migdałowa
- 1/3 szkl. olej kokosowy
- 1/3 szkl. syrop klonowy
- 1/2 szkl. mleko
- 1 łyżeczka proszek do pieczenia
Krem
- 400 g tofu naturalne
- 1/3 szkl. syrop klonowy
- 1/2 szkl. masło migdałowe/orzechowe
- 1 szt. laska wanilii
Dodatki
- 3 łyżki kakao
- 50 g gorzka czekolada
- 200 ml kawa z ekspresu
Sposób przygotowania:
- Cały proces rozpocznij od przygotowania bazy na ciasto. W tym celu połącz: mąkę migdałową, mąkę ryżową, proszek do pieczenia, jajka, mleko, syrop klonowy oraz olej kokosowy.
- Podziel mieszankę na dwie formy (opruszone mąką) i wstaw je do piekarnika na 25 minut (temp. 170 stopni Celsjusza).
- Czas na masę. W tym celu zmiksuj: tofu, ziarenka wanilii, masło orzechowe, syrop klonowy oraz mleko.
- Nasącz pierwsze ciasto kawą. Następnie rozprowadź na nim połowę masy i posyp kakao. Następnie powtórz jeszcze raz cały proces.
- Smacznego!
Komentarze