Florentynki z mleczną czekoladą

Co powiesz na kultowe florentynki? My również nie potrafimy im odmówić, tym bardziej po połączeniu ich z mleczną czekoladą. Po prostu palce lizać!
Zobacz także: Pyszny sernik dyniowy podany jako dip
Składniki:
Porcje- 100 g cukier
- 100 g masło
- 70 g mąka
- 150 g płatki migdałowe
- 120 g rodzynki
- 60 g kandyzowana skórka z pomarańczy
- 30 g kandyzowane wiśnie
- 200 g mleczna czekolada
- 80 ml śmietanka 30%
Sposób przygotowania:
- Cały proces rozpocznij od połączenia na palniku masła i cukru.
- Zdejmij garnek z palnika i do mieszanki dodaj śmietankę. Dokładnie wymieszaj.
- W drugiej misce wymieszaj ze sobą suche składniki: rodzynki, mąkę, płatki migdałowe, kandyzowaną skórkę z pomarańczy oraz kandyzowane wiśnie.
- Do powstałej mieszanki dodaj mieszankę z masłem.
- Z połączonych składników zrób kształt okrągłych ciastek na blaszce do pieczenia. Wstaw ciastka na 12 minut do nagrzanego piekarnika (temp. 160 stopni Celsjusza).
- Na spodzie ostudzonych ciastek rozprowadź rozpuszczoną mleczną czekoladę. Wstaw ciastka na 30 minut do lodówki i gotowe!
- Smacznego!
Komentarze