PrzepisPrzekąskiDomowej roboty frytki w kształcie uśmiechniętych buziek - na pewno spodobają się dzieciom.

Domowej roboty frytki w kształcie uśmiechniętych buziek - na pewno spodobają się dzieciom.

Domowej roboty frytki w kształcie uśmiechniętych buziek - na pewno spodobają się dzieciom.
Pyszności
31.05.2016 13:40, aktualizacja: 31.05.2017 09:54

Frytki to jeden z najczęstszych dodatków, podawanych do obiadu. Zazwyczaj kupujemy je zamrożone w sklepie.

W tym artykule pokażę, ci jak zrobić domowej roboty frytki w kształcie uśmiechniętych buziek. Kiedy moje dzieci je zobaczyły, były nimi zachwycone!

Jestem pewna, że spodobają się także twoim pociechom.

Dokładna instrukcja, jak je wykonać, znajduje się poniżej.

Składniki:

  1. 6 szt. ziemniaki duże
  2. 3 łyżki skrobia kukurydziana
  3. słomka
  4. wałek do ciasta
  5. 3 łyżki bułka tarta
  6. 1/2 łyżeczki sól
  7. 1/2 łyżeczki pieprz
  8. 80 g mąka
  9. 1 szt. jajko
  10. 400 ml olej
  11. papier do pieczenia
  12. wąska szklanka
Sposób przygotowania:
1. Ubierz ziemniaki, pokrój je w kostkę i ugotuj.
2. Ugotowane ziemniaki przełóż do miski. Dodaj do niej skrobię kukurydzianą, bułkę tartą, sól, pieprz i 60 g mąki. Dokładnie wymieszaj i za pomocą widelca rozgnieć ziemniaki.
3. Smacznego!
4. Następnie wbij do miski jajko i dobrze wymieszaj.
5. Na stole połóż duży kawałek papieru do pieczenia. Równomiernie posyp go mąką i przełóż na niego ziemniaczaną masę.
6. Następnie przykryj masę drugim kawałkiem papieru do pieczenia i rozwałkuj ją.
7. Kiedy ciasto będzie rozwałkowane, pozbądź się papieru do pieczenia i przełóż masę ziemniaczaną na płaską powierzchnię. Za pomocą wąskiej szklanki, powycinaj z ciasta okrągłe kształty.
8. Za pomocą słomki, w każdym okręgu powycinaj oczka.
9. Za pomocą łyżki wytnij uśmiech.
10. Rozgrzej olej na patelni, a następnie wrzuć na nią buźki. Smaż tak długo, aż się zarumienią.
11. Usmażone buźki przełóż z patelni na talerz. Podawaj z ketchupem lub z ulubionym sosem.
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także