Galaktyczne ciasto z glazurą lustrzaną

Galaktyczne ciasto z glazurą lustrzaną to wystrzałowy wypiek, który zachwyca nie tylko smakiem, ale i wyglądem. Po prostu nie można oderwać od niego wzroku ❤️



Zobacz także: Tarta z owocami
Składniki:
PorcjeBiszkopt kakaowy
- 130 g mąka tortowa
- 120 g cukier
- 6 szt. jajka
- 40 g ciemne kakao
Masa
- 400 ml śmietanka 30% schłodzona
- 500 g ser mascarpone
- 1/2 szkl. cukier puder
Glazura lustrzana
- 1 szkl. woda
- 250 g cukier puder
- 1 szkl. mleko skondensowane
- 400 g biała czekolada
- 2 łyżki żelatyna
- 1 łyżeczka barwnik spożywczy fioletowy
- 1/2 łyżeczki barwnik spożywczy czerwony
- 1/2 łyżeczki barwnik spożywczy zielony
- 1 łyżka brokat spożywczy
Dodatki
- 2-3 łyżki złota posypka kulki


Sposób przygotowania:
- Ubij jajka z cukrem. Następnie dodaj kakao i mąkę.
- Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki i rozprowadź w dwóch formach do pieczenia. Wstaw je teraz do piekarnika na 45 minut (temp. 160 stopni Celsjusza). Odstaw do ostudzenia.
- W międzyczasie przygotuj krem, łącząc ze sobą: śmietankę, serek mascarpone i cukier puder.
- Podziel każdy biszkopt na dwie części.
- Pomiędzy arkuszami ciasta i dookoła rozprowadź masę. Tak przygotowane ciasto wstaw do lodówki na 60 minut.
- Czas na glazurę lustrzaną. Żelatynę zalej ciepłą wodą (1/2 szkl.) i odstaw do napęcznienia. Na palniku połącz: wodę, cukier puder, mleko skondensowane i białą czekoladę. Zdejmij z palnika i dodaj żelatynę.
- Ostudzoną mieszankę rozprowadź w 3 miskach (jedna większa, dwie mniejsze). Do największej miski dodaj fioletowy barwnik i brokat spożywczy. W dwóch mniejszych rozprowadź czerwony i zielony barwnik.
- Rozlej fioletową masę na cieście. Następnie zrób maziaki przy pomocy dwóch pozostałych kolorów. Na wierzchu udekoruj posypką i wstaw do lodówki na 30 minut
- Smacznego!
Komentarze