Gigantyczna cynamonka

Porcje
12
Porcje
12
Składniki
Ciasto
Nadzienie
Polewa
Sposób przygotowania
  1. W misce połącz ze sobą: mleko, masło i cukier.
  2. Następnie dodaj suszone drożdże i mąkę (600 g). Odstaw ciasto pod przykryciem do wyrośnięcia (godzina).
  3. Do mieszanki dodaj resztę mąki, proszek do pieczenia i sól. Zagnieć na ciasto.
  4. Rozwałkuj ciasto (jak na zdjęciu poniżej). W misce połącz ze sobą miękkie masło, brązowy cukier i cynamon. Nadzienie rozprowadź na cieście.
  5. Podziel ciasto na szerokie pasy. Następnie zacznij je zwijać, tworząc jeden, gigantyczny element. Ponownie odstaw do wyrośnięcia, aż ciasto zajmie całą powierzchnię formy. Wstaw do piekarnika (temp. 160 stopni Celsjusza) pod folią na 35 minut. Następnie usuń folię i piecz przez kolejne 25 minut.
  6. Przygotuj lukier – łącząc ze sobą: serek śmietankowy, masło, mleko, ekstrakt waniliowy i cukier puder. Kiedy będzie już gotowy, rozprowadź go na cynamonce.