PrzepisDeseryGigantyczny ciasteczkowiec

Gigantyczny ciasteczkowiec

Gigantyczny ciasteczkowiec
Pyszności
27.09.2018 11:00, aktualizacja: 27.09.2018 11:52

Uwielbiacie ciastka z czekoladą? Jeśli tak, ten przepis z pewnością pokochacie od pierwszego spojrzenia! Całe ciasto z przepysznych ciasteczek ? Po prostu mniam mniam! ?

Składniki:

Ciastka

  1. 2,5 szkl. mąka
  2. 1 łyżeczka proszek do pieczenia
  3. 1 łyżeczka sól
  4. 200 g masło miękkie
  5. 3/4 szkl. biały cukier
  6. 3/4 szkl. brązowy cukier
  7. 3 szt. jajka
  8. 2 szkl. dropsy czekoladowe

Krem maślany

  1. 1/4 łyżeczki sól
  2. 1 łyżeczka ekstrakt waniliowy
  3. 3 łyżki mleko
  4. 200 g masło miękkie
  5. 400 g cukier puder

Sposób przygotowania:

1. W misce połącz ze sobą produkty sypkie: mąkę, sól i proszek do pieczenia.

Obraz

2. W następnej misce zmiksuj ze sobą miękkie masło, cukier brązowy i biały oraz 3 jajka.

Obraz

3. Po chwili zacznij dodawać w małych porcjach mieszankę z mąką. A na końcu przy pomocy szpatułki dorzuć i wymieszaj dropsy czekoladowe.

Obraz

4. Z powstałej mieszanki uformuj ciastka (jak na zdjęciu poniżej). Piecz w piekarniku przez 8 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).

Obraz

5. Kiedy ciastka będą już upieczone i ostudzone, przygotuj krem maślany. W tym celu zmiksuj ze sobą masło, cukier puder, sól, ekstrakt waniliowy oraz mleko (jeśli krem będzie zbyt rzadki dodaj więcej cukru pudru, a jeśli będzie za gęsty dodaj więcej mleka). Ułóż kopiec z ciasteczek, tworząc pomiędzy nimi warstwę z maślanego kremu. Wstaw do lodówki na min. 2 godziny.

Obraz

6. Smacznego!

Obraz
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także