Gigantyczny ciasteczkowiec

Uwielbiacie ciastka z czekoladą? Jeśli tak, ten przepis z pewnością pokochacie od pierwszego spojrzenia! Całe ciasto z przepysznych ciasteczek ? Po prostu mniam mniam! ?
Składniki:
PorcjeCiastka
- 2,5 szkl. mąka
- 1 łyżeczka proszek do pieczenia
- 1 łyżeczka sól
- 200 g masło miękkie
- 3/4 szkl. biały cukier
- 3/4 szkl. brązowy cukier
- 3 szt. jajka
- 2 szkl. dropsy czekoladowe
Krem maślany
- 200 g masło miękkie
- 400 g cukier puder
- 1/4 łyżeczki sól
- 1 łyżeczka ekstrakt waniliowy
- 3 łyżki mleko
Sposób przygotowania:
- W misce połącz ze sobą produkty sypkie: mąkę, sól i proszek do pieczenia.
- W następnej misce zmiksuj ze sobą miękkie masło, cukier brązowy i biały oraz 3 jajka.
- Po chwili zacznij dodawać w małych porcjach mieszankę z mąką. A na końcu przy pomocy szpatułki dorzuć i wymieszaj dropsy czekoladowe.
- Z powstałej mieszanki uformuj ciastka (jak na zdjęciu poniżej). Piecz w piekarniku przez 8 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).
- Kiedy ciastka będą już upieczone i ostudzone, przygotuj krem maślany. W tym celu zmiksuj ze sobą masło, cukier puder, sól, ekstrakt waniliowy oraz mleko (jeśli krem będzie zbyt rzadki dodaj więcej cukru pudru, a jeśli będzie za gęsty dodaj więcej mleka). Ułóż kopiec z ciasteczek, tworząc pomiędzy nimi warstwę z maślanego kremu. Wstaw do lodówki na min. 2 godziny.
- Smacznego!
Komentarze