Cudowne gofry ombre dla juniora

Gofry ombre sprawdzą się doskonale zarówno jako propozycja na śniadanie, jak i na kolacje. Tego przepisu nie możesz przegapić ?
To kolejny przepis w ramach cyklu #ukrytewarzywa.
Zobacz także: Ciasteczka dyniowe z płatkami owsianymi i czekoladą
Składniki:
PorcjeCiasto na gofry
Pozostałe składniki
- 1 opakowanie borówki
- 1 szt. burak czerwony ugotowany
- 3/4 szkl. cukier puder
- 2 łyżki woda opcjonalnie
- borówki do dekoracji
- cukier puder do dekoracji
Sposób przygotowania:
- Cały proces rozpocznij od przygotowania mieszanki na gofry. W tym celu ubij białka. Następnie połącz mokre składniki, cukier i szczyptę soli. Nie zapomnij dodać również przesianej mąki i proszku do pieczenia. Na samym końcu dodaj delikatnie ubite białka. Na palniku połącz ze sobą borówki i cukier puder. Opcjonalnie możesz dodać wodę.
- Gotuj przez kilka minut, aż uzyskasz gęstą mieszankę. Następnie zblenduj ugotowanego buraka z wcześniej przygotowanymi borówkami.
- Podziel mieszankę na gofry na trzy miseczki. Do pierwszej miski dodaj dwie łyżki zblendowanej mieszanki, do drugiej cztery łyżki i do trzeciej sześć łyżek. Dokładnie wymieszaj.
- Na rozgrzanej gofrownicy rozprowadź olej. Następnie smaż gofry przez kilka minut.
- Z gotowych gofrów uformuj wieżyczkę. Dodaj owoce i cukier puder. Smacznego!
Komentarze