Gołąbki owinięte boczkiem

Genialne gołąbki owinięte boczkiem to nasza tajna receptura na pyszny obiad dla całej rodziny. Ślinka cieknie od samego patrzenia!



Nasze gołąbki zapiekliśmy w Ovi Smart marki Philips.
Zobacz także: Bułeczki maślane z OVI
Składniki:
Porcje szt.Gołąbki
- 400 g mielone mięso wieprzowe
- 200 g ryż biały ugotowany
- 1 szt. cebula usmażona
- 1 szt. jajko
- 1/3 szkl. świeży koperek posiekny
- 12 szt. liście z białej kapusty podgotowane
- 1 łyżka sól
- 1 łyżeczka pieprz
Sos
- 600 g passata pomidorowa
- 1 łyżka suszony majeranek
- 1 łyżeczka sól
- 1/3 łyżeczki pieprz


Sposób przygotowania:
- W misce połącz ze sobą: mięso wieprzowe, ugotowany ryż, podsmażoną cebulkę, koperek, jajko, pieprz i sól.
- Umieść farsz w ugotowanych liściach kapusty. Następnie zwiń w gołąbki.
- Każdego gołąbka obtocz plastrami boczku.
- W formie do Ovi przygotuj sos. W tym celu połącz: passatę pomidorową, suszony majeranek, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj.
- Do formy dodaj gołąbki. Następnie piecz w Ovi przez 40 minut (temp. 160 stopni Celsjusza).
- Smacznego!
Komentarze