PrzepisDania główneGołąbki owinięte boczkiem

Gołąbki owinięte boczkiem

Gołąbki owinięte boczkiem
Pyszności
01.10.2020 17:00, aktualizacja: 15.09.2023 12:29

Genialne gołąbki owinięte boczkiem to nasza tajna receptura na pyszny obiad dla całej rodziny. Ślinka cieknie od samego patrzenia!

Nasze gołąbki zapiekliśmy w Ovi Smart marki Philips.

Składniki:

Gołąbki

  1. 400 g mielone mięso wieprzowe
  2. 200 g ryż biały ugotowany
  3. 1 szt. cebula usmażona
  4. 1 szt. jajko
  5. 1/3 szkl. świeży koperek posiekny
  6. 12 szt. liście z białej kapusty podgotowane
  7. 1 łyżka sól
  8. 1 łyżeczka pieprz

Sos

  1. 1 łyżeczka sól
  2. 1/3 łyżeczki pieprz
  3. 600 g passata pomidorowa
  4. 1 łyżka suszony majeranek

Sposób przygotowania:

1. W misce połącz ze sobą: mięso wieprzowe, ugotowany ryż, podsmażoną cebulkę, koperek, jajko, pieprz i sól.

Obraz

2. Umieść farsz w ugotowanych liściach kapusty. Następnie zwiń w gołąbki.

Obraz

3. Każdego gołąbka obtocz plastrami boczku.

Obraz

4. W formie do Ovi przygotuj sos. W tym celu połącz: passatę pomidorową, suszony majeranek, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj.

Obraz

5. Do formy dodaj gołąbki. Następnie piecz w Ovi przez 40 minut (temp. 160 stopni Celsjusza).

Obraz

6. Smacznego!

Obraz
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także