Gołąbki w sosie pomidorowym

Gołąbki w sosie pomidorowym to tradycyjne danie, które kojarzy się nam z pyszną kuchnią naszych babć. Dlatego bardzo lubimy wracać do tego typu receptur. Mamy nadzieję, że Ty również ❤️



W przygotowaniu gołąbków pomógł nam Multicooker marki Philips.
Zobacz także: Gulasz z wołowiny i domowy chleb
Składniki:
Porcje szt.- 1 szt. biała kapusta
- 1 kg mielone mięso wieprzowe
- 2 szt. cebula
- 350 g biały ryż
- 1 szt. marchewka
- 200 g boczek wędzony usmażony
- 400 g przecier pomidorowy
- 1 szkl. bulion warzywny
- 1 łyżka cukier
- 1 łyżka sól z podziałem na pół
- 1 łyżeczka pieprz z podziałem na pół
- 2-3 szt. liście laurowe
- 4-5 szt. ziele angielskie;
- 120 ml śmietana 18%
- 1 łyżeczka tymianek
- 2 ząbki czosnek
Sposób przygotowania:
- W misce multicookera podsmaż boczek i cebulę. Po czym odstaw na bok.
- Teraz połącz ze sobą: mięso mielone, pieprz, sól, czosnek, biały ryż i wcześniej przygotowany boczek oraz cebulę. I farsz do gołąbków jest już gotowy.
- Przełóż miks z ryżem do kapusty i zwiń w gołąbki.
- Ponownie użyj multicookera. Tym razem połącz cebulę i marchewkę. Na wierzchu umieść gołąbki.
- Dodaj bulion warzywny, przecier pomidorowy, ziele angielskie, liście laurowe, tymianek, sól, pieprz i cukier. Gołąbki gotuj w programie "STEW" przez 1,5 godziny.
- Po tym czasie przełóż je do miski. Do pozostałej mieszanki z multicookera dodaj śmietanę. I w ten oto sposób masz już sos do gołąbków!
- Smaczego!
Komentarze