Gołąbki z kaszą gryczaną

Oto kolejny pomysł na pyszne gołąbki. Tym razem ukryliśmy w nich kaszę oraz kiełbaski!
Składniki:
Porcje- 1 szt. kapusta biała ugotowana
- 300 g kasza gryczana prażona ugotowana
- 20 g grzyby suszone
- 2 szt. cebula
- 250 g frankfurterki
- 1 łyżeczka sól
- 1 łyżeczka pieprz
- 1 łyżeczka kminek cały
- 3-4 szt. liście laurowe
- 5-6 szt. ziele angielskie;
- 500 ml bulion warzywny
Sposób przygotowania:
- W kapuście usuń twardy głąb i gotuj w gorącej wodzie do chwili, aż liście zaczną odchodzić z łatwością.
- Na patelni podsmaż cebulę i frankfurterki.
- Następnie dodaj kaszę gryczaną, zmielone grzyby, sól oraz pieprz.
- Umieść farsz w liściach kapusty i zwiń.
- Na dnie dużego garnka ułóż ugotowane liście kapusty. Po czym umieść w środku gołąbki. Dodaj również bulion, kminek, ziele angielskie oraz liście laurowe.
- Przykryj kolejną warstwą liści i duś przez 60 minut.
- Gotowe gołąbki podawaj z sosem pieczarkowym. Smacznego!
Komentarze