Gołąbki zapiekane na włoskiej kapuście

Gołąbki zapiekane na włoskiej kapuście to nasza najnowsza miłość. Po prostu nie można się im oprzeć, o czym za chwilę się przekonasz.



W przygotowaniu marchewki pomógł nam Zoodler marki Philips.
Zobacz także: Kulki z cukinii z mozzarellą – przekąski na ciepło
Składniki:
Porcje- 2-3 liście kapusta włoska
- 500 g mięso mielone
- 1 szt. cebula podzielona na pół
- 2 szt. marchewka
- 500 ml sos pomidorowy
- 150 g ryż ugotowany
- 3 łyżki szczypiorek posiekany
- 1 szczypta sól
- 1 szczypta pieprz
- 1 łyżka bazylia
- 1 ząbek czosnek
Sposób przygotowania:
- Cały proces rozpocznij od zzoodlowania marchewki.
- Na rozgrzanej patelni podsmaż cebulę, czosnek i marchewkę. Następnie przełóż do formy do pieczenia.
- Na wierzchu umieść liście włoskiej kapusty.
- Czas na mięsną mieszankę. W tym celu połącz w dużej misce: mięso mielone, ugotowany ryż, cebulę, szczypiorek, bazylię, pieprz i sól. Dokładnie wymieszaj.
- Z powstałej mieszanki zrób gołąbki. Następnie umieść w formie do pieczenia, polej sosem pomidorowym i piecz w piekarniku przez 40 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).
- Smacznego!
Komentarze