Gołąbki ziemniaczane

Mamy dziś dla Was naprawdę wyjątkowy przepis – jest to receptura naszej babci Klementyny na genialne gołąbki ziemniaczane z boczkiem. Takiemu połączeniu nie sposób powiedzieć „nie” 🙂
Składniki:
PorcjeGołąbki
- 800 g ziemniaki typu C
- 200 g boczek wędzony
- 1 szt. cebula
- 1 szt. kapusta biała ugotowana
- 1 szt. jajko
- 2 łyżeczki majeranek
- 1 szczypta sól
- 1 szczypta pieprz
Sos
- 1 szkl. śmietana 12 %
- 2 łyżeczki przecier pomidorowy
- 1 łyżeczka sól
- 1 łyżeczka pieprz
- 2 łyżki masło
Sposób przygotowania:
- Podsmaż na patelni boczek i cebulę. Ugotuj również liście kapusty.
- Następnie zdejmij patelnię z palnika i dodaj starte na tarce ziemniaki, majeranek, sól, pieprz oraz jajko. Dokładnie wymieszaj.
- Powstały farsz umieść w ugotowanych liściach kapusty i zwiń.
- Umieść gołąbki w formie do pieczenia. Następnie dodaj kawałki masła i zapiekaj przez godzinę w piekarniku (temp. 170 stopni Celsjusza).
- W międzyczasie przygotuj sos. W tym celu połącz śmietankę, przecier pomidorowy, sól i pieprz.
- Zalej gołąbki i piecz jeszcze przez 15-20 minut.
- Smacznego!
Komentarze