PrzepisDania główneGołąbkowy tort

Gołąbkowy tort

Gołąbkowy tort
Pyszności
26.03.2019 17:00, aktualizacja: 27.03.2019 14:00

Co powiesz na gołąbkowy tort? My zakochaliśmy się w nim od pierwszego kęsa ❤️

Składniki:

  1. 1 szt. kapusta włoska
  2. 400 g mięso wieprzowe mielone
  3. 100 g ryż biały ugotowany
  4. 1 szt. cebula
  5. 1 szt. papryka czerwona
  6. 2-3 szt. marchewka
  7. 3-4 szt. ząbek czosnku
  8. 2 szt. jajka
  9. 1 łyżeczka sól
  10. 1 łyżeczka pieprz
  11. 1/3 szkl. natka pietruszki posiekana

Sos

  1. 500 g passata pomidorowa
  2. 1/2 szkl. śmietanka 30%
  3. 1/2 łyżeczki cukier
  4. 1/2 łyżeczki sól
  5. 1/2 łyżeczki biały pieprz

Sposób przygotowania:

1. Na patelni podsmaż mięso mielone.

Obraz

2. Następnie połącz na patelni cebulę, paprykę czerwoną oraz marchewkę.

Obraz

3. Dodaj czosnek, natkę pietruszki, ugotowany ryż, wcześniej przygotowane mięso, sól oraz pieprz.

Obraz

4. Na samym końcu dodaj dwa jajka i dokładnie wymieszaj.

Obraz

5. Czas przygotować sos, łącząc: passatę pomidorową, śmietankę 30%, cukier, sól oraz biały pieprz. Dokładnie wymieszaj.

Obraz

6. Umieść w formie ugotowane liście kapusty. Następnie stwórz warstwę z ryżowej mieszanki i sosu. Zrób kilka warstw. Przy pomocy deski do krojenia odwróć formę i wstaw do piekarnika na 40 minut (temp. 170 stopni Celsjusza).

Obraz

7. Gotowy tort polej pozostałym sosem i posyp posiekaną pietruszką.

Obraz

8. Smacznego!

Obraz
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także