Gołąbkowy tort

Co powiesz na gołąbkowy tort? My zakochaliśmy się w nim od pierwszego kęsa ❤️
Składniki:
Porcje- 1 szt. kapusta włoska
- 400 g mięso wieprzowe mielone
- 1 szt. cebula
- 1 szt. papryka czerwona
- 2-3 szt. marchewka
- 3-4 szt. ząbek czosnku
- 2 szt. jajka
- 1 łyżeczka sól
- 1 łyżeczka pieprz
- 1/3 szkl. natka pietruszki posiekana
- 100 g ryż biały ugotowany
Sos
- 500 g passata pomidorowa
- 1/2 szkl. śmietanka 30%
- 1/2 łyżeczki cukier
- 1/2 łyżeczki sól
- 1/2 łyżeczki biały pieprz
Sposób przygotowania:
- Na patelni podsmaż mięso mielone.
- Następnie połącz na patelni cebulę, paprykę czerwoną oraz marchewkę.
- Dodaj czosnek, natkę pietruszki, ugotowany ryż, wcześniej przygotowane mięso, sól oraz pieprz.
- Na samym końcu dodaj dwa jajka i dokładnie wymieszaj.
- Czas przygotować sos, łącząc: passatę pomidorową, śmietankę 30%, cukier, sól oraz biały pieprz. Dokładnie wymieszaj.
- Umieść w formie ugotowane liście kapusty. Następnie stwórz warstwę z ryżowej mieszanki i sosu. Zrób kilka warstw. Przy pomocy deski do krojenia odwróć formę i wstaw do piekarnika na 40 minut (temp. 170 stopni Celsjusza).
- Gotowy tort polej pozostałym sosem i posyp posiekaną pietruszką.
- Smacznego!
Komentarze