Gorąca czekolada na 3 sposoby

Wiesz co najbardziej uwielbiam w zimowej aurze? Ten moment kiedy mogę przebrać się w wygodne dresy, założyć ocieplane skarpetki, schować się pod ciepły kocyk i zabrać się za czytanie ulubionych powieści.
Oczywiście podczas mojego ukochanego rytuału, nie może zabraknąć pysznej i gorącej czekolady ?
Składniki:
Porcje- 200 g ciemna czekolada 64%
- 1/3 szkl. ciemne kakao
- 1/3 szkl. cukier biały
- 1/3 szkl. śmietanka 30%
- 2 łyżki ekstrakt waniliowy
- 14 szt. pianki marshmallow do dekoracji
- bita śmietana do dekoracji
- 6 szt. paluszki
- 2 łyżki skórka z pomarańczy starta
- 2 l mleko gorące
- 2 łyżki kakao do posypania
- suszone skórki owoców do dekoracji
Sposób przygotowania:
- W kąpieli wodnej rozpuść gorzką czekoladę. Następnie dodaj cukier, kakao oraz ekstrakt waniliowy.
- Na końcu dodaj śmietankę 30%.
- Powstałą mieszankę umieść w formie na lody. W każdym otworze umieść po jednej rurce. Wstaw do zamrażarki na 3-4 godziny.
- Umieść czekoladowe bryłki w kubkach i zalej gorącym mlekiem.
- Pierwszy sposób dekoracji zawiera w sobie bitą śmietanę, wiórki czekoladowe oraz skórkę pomarańczy.
- W drugim przypadku użyj bitej śmietany, kakao i pianek marshmallow.
- Zaś w trzecim przypadku z pianek i paluszków stwórz małego bałwanka.
Komentarze