Grillowane roladki z kurczaka

Grillowane roladki z kurczaka stały się główną bazą pysznej uczty grillowej. Dodaliśmy do niej kolorowe warzywa i chrupiące podpłomyki, aby każdy znalazł coś dla siebie. Ślinka cieknie od samego patrzenia 😍
Wszystkie dania przygotowaliśmy na grillu marki Campingaz.
Przepis na podpłomyki czeka tutaj.
Składniki:
Porcje szt.Marynata
- 1/3 szkl. oliwa z oliwek
- 1 łyżeczka słodka papryka
- 1 łyżeczka suszony czosnek
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka sól
- 1/2 łyżeczki biały pieprz
Pozostałe składniki
- 2 szt. filety z kurczaka
- 2 łyżki czerwone pesto
- 4 szt. szynka długo dojrzewająca plastry
- 1/2 szkl. świeże liście bazylii
Sposób przygotowania:
- Cały proces rozpocznij od przygotowania marynaty. W tym celu połącz: oliwę z oliwek, sól, biały pieprz, słodką paprykę, suszony czosnek i oregano. Dokładnie wymieszaj.
- Natnij piersi z kurczaka i rozbij je przy pomocy tłuczka. Następnie rozprowadź na nich marynatę i wstaw do lodówki na 60 minut.
- Po godzinie ułóż piersi z kurczaka na folii spożywczej (część bez marynaty ma być na wierzchu). Na mięsie rozprowadź czerwone pesto. Dodaj liście bazylii i szynkę.
- Zawiń w rulon i przy pomocy sznurka wędliniarskiego zrób na mięsnej roladzie kilka supełków. Teraz podziel całość na kawałki o grubości 2 cm.
- Smaż mięso na grillu ok. 5 minut na każdej stronie. W międzyczasie przygotuj na grillu również warzywa i podpłomyki.
- Smacznego!
Komentarze