Grillowany łosoś z kolorową salsą i ryżem

Jeśli uwielbiasz łososia i planujesz w nadchodzących dniach urządzić grilla, nie możesz przegapić tego przepisu.



Pyszna rybka z kolorową salsą i ryżem stanie się hitem tego lata. Palce lizać!
Składniki:
Porcje porcje- 100 g filet z łososia
- 1 szt. mango
- 1 szt. papryka czerwona
- 1 szt. cebula czerwona
- 1 szt. awokado
- 1/4 kubka kolendra świeża, posiekana
- 4 łyżki oliwa z oliwek
- 2 łyżeczki limonka skórka starta
- 3 ząbki czosnek
- 4 łyżki sok z limonki
- 2 szczypty sól
- 2 szczypty pieprz
- 1 łyżka woda kokosowa
- 200 g ryż
Sposób przygotowania:
- W głębokim naczyniu przygotuj marynatę z następujących składników: oliwy z oliwek, skórki z limonki, czosnku, soku z limonki, pieprzu i soli. Następnie całość dokładnie wymieszaj.
- Do naczynia włóż kawałki łososia i marynuj przez ok. 30 minut.
- W międzyczasie przygotuj kolorową salsę z mango, papryki, czerwonej cebuli, kolendry i awokado. Kiedy pokroisz już wszystkie składniki, umieść je w misce i dodaj do nich po łyżce oliwy, soku z limonki oraz wody kokosowej. Dopraw do smaku solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj.
- Zamarynowanego łososia piecz na grillu po 5 minut na każdej ze stron. W międzyczasie ugotuj ryż.
- Kiedy ryba i ryż będą już gotowe, możesz przyrządzić prawdziwą ucztę. Same pyszności!
Komentarze