PrzepisDania główneGrillowany łosoś z kolorową salsą i ryżem

Grillowany łosoś z kolorową salsą i ryżem

Grillowany łosoś z kolorową salsą i ryżem
Pyszności
28.06.2017 16:00, aktualizacja: 29.06.2017 09:03

Jeśli uwielbiasz łososia i planujesz w nadchodzących dniach urządzić grilla, nie możesz przegapić tego przepisu.

Pyszna rybka z kolorową salsą i ryżem stanie się hitem tego lata. Palce lizać!

Składniki:

  1. 100 g filet z łososia
  2. 1 szt. mango
  3. 2 szczypty sól
  4. 2 szczypty pieprz
  5. 1 łyżka woda kokosowa
  6. 200 g ryż
  7. 1 szt. papryka czerwona
  8. 1 szt. cebula czerwona
  9. 1 szt. awokado
  10. 1/4 kubka kolendra świeża, posiekana
  11. 4 łyżki oliwa z oliwek
  12. 2 łyżeczki limonka skórka starta
  13. 3 ząbki czosnek
  14. 4 łyżki sok z limonki
Sposób przygotowania:

1. W głębokim naczyniu przygotuj marynatę z następujących składników: oliwy z oliwek, skórki z limonki, czosnku, soku z limonki, pieprzu i soli. Następnie całość dokładnie wymieszaj.

Obraz

2. Do naczynia włóż kawałki łososia i marynuj przez ok. 30 minut.

Obraz

3. W międzyczasie przygotuj kolorową salsę z mango, papryki, czerwonej cebuli, kolendry i awokado. Kiedy pokroisz już wszystkie składniki, umieść je w misce i dodaj do nich po łyżce oliwy, soku z limonki oraz wody kokosowej. Dopraw do smaku solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj.

Obraz

4. Zamarynowanego łososia piecz na grillu po 5 minut na każdej ze stron. W międzyczasie ugotuj ryż.

Obraz

5. Kiedy ryba i ryż będą już gotowe, możesz przyrządzić prawdziwą ucztę. Same pyszności!

Obraz
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także