Gruszkowa rozkosz

Dziś w naszej kuchni rządzi gruszka. Deser z jej użyciem z pewnością przypadnie Wam do gustu. Po prostu nie ma innej opcji!
Składniki:
Porcje- 2 szt. gruszki
- 4 szt. pralinki lindt lindor
- 1 szt. ciasto francuskie
- 1/4 szkl. sok z cytryny
- 2 łyżki cukier puder
- 1 szt. jajko
- bita śmietana do dekoracji
Sposób przygotowania:
- Podziel gruszki na 2 części. Następnie usuń środek (jak na zdjęciu poniżej).
- W gotowym otworze umieść po jednej pralince i ułóż na cieście francuskim.
- Następnie wytnij z ciasta francuskiego obrys gruszki. Z pozostałej części ciasta stwórz liście i udekoruj nimi owoce. Przy pomocy małego noża natnij gruszki, dzieląc je na cienkie paski.
- Posmaruj każdy owoc sokiem z cytryny i posyp cukrem pudrem. Z kolei ciasto francuskie posmaruj roztrzepanym jajkiem.
- Następnie umieść gruszki w rozgrzanym do 180°Celsjusza piekarniku i piecz przez 15 minut.
- Gotowy deser możesz podawać z bitą śmietaną.
Komentarze