Gruszkowy duet na Walentynki

Oto genialna propozycja, która może przydać się podczas romantycznej kolacji z okazji Walentynek. To idealny pomysł na oryginalny deser, którego przecież nie może zabraknąć w tak ważnym dniu 🙂

Gruszkowy duet na Walentynki4
Głosów: 0
Ocena: 0
Twoja ocena:
Oceń ten przepis!
Pyszności
Głosów: 0
Ocena: 0
Twoja ocena:
Oceń ten przepis!
Gruszkowy duet na Walentynki
Wydruk przepisu

Składniki:

Porcje

Sposób przygotowania:

  1. Obierz gruszki ze skórki i odetnij ich podstawę. Następnie zrób w owocach małe otwory.
    Obierz gruszki ze skórki i odetnij ich podstawę. Następnie zrób w owocach małe otwory.
  2. Do garnka wlej wodę, czerwone wino, cukier, miód, plastry cytryny, laski cynamonu i goździki.
    Do garnka wlej wodę, czerwone wino, cukier, miód, plastry cytryny, laski cynamonu i goździki.
  3. Po chwili dodaj gruszki i gotuj ok. 15 minut. Odstaw garnek z owocami do ostygnięcia.
    Po chwili dodaj gruszki i gotuj ok. 15 minut. Odstaw garnek z owocami do ostygnięcia.
  4. Z ciasta francuskiego wytnij kółka. Następnie weź wcześniej przygotowane gruszki i nafaszeruj je czekoladą. Przy pomocy ciasta uformuj podstawę owoców.
    Z ciasta francuskiego wytnij kółka. Następnie weź wcześniej przygotowane gruszki i nafaszeruj je czekoladą. Przy pomocy ciasta uformuj podstawę owoców.
  5. Wykorzystaj resztę ciasta i opleć nim dokładnie każdą gruszkę. Następnie rozprowadź na cieście francuskim roztrzepane jajko. Piecz w piekarniku (200 stopni Celsjusza) ok. 25 minut.
    Wykorzystaj resztę ciasta i opleć nim dokładnie każdą gruszkę. Następnie rozprowadź na cieście francuskim roztrzepane jajko. Piecz w piekarniku (200 stopni Celsjusza) ok. 25 minut.
  6. Gotowe gruszki możesz udekorować przy pomocy karmelu. I to wszystko 🙂
    Gotowe gruszki możesz udekorować przy pomocy karmelu. I to wszystko :)

Komentarze

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×