PrzepisDeseryGruszkowy duet na Walentynki

Gruszkowy duet na Walentynki

Gruszkowy duet na Walentynki
Pyszności
13.02.2018 17:00

Oto genialna propozycja, która może przydać się podczas romantycznej kolacji z okazji Walentynek. To idealny pomysł na oryginalny deser, którego przecież nie może zabraknąć w tak ważnym dniu :)

Składniki:

  1. 4 szt. gruszka
  2. 1 szt. ciasto francuskie
  3. 1 szt. jajko
  4. karmel do dekoracji
  5. 3 szkl. woda
  6. 1 szkl. czerwone wino
  7. 2 szkl. cukier
  8. 1 szkl. miód
  9. 1 szt. cytryna
  10. 3 laski cynamon
  11. kilka szt. goździki
  12. 1 tabliczka czekolada
Sposób przygotowania:

1. Obierz gruszki ze skórki i odetnij ich podstawę. Następnie zrób w owocach małe otwory.

Obraz

2. Do garnka wlej wodę, czerwone wino, cukier, miód, plastry cytryny, laski cynamonu i goździki.

Obraz

3. Po chwili dodaj gruszki i gotuj ok. 15 minut. Odstaw garnek z owocami do ostygnięcia.

Obraz

4. Z ciasta francuskiego wytnij kółka. Następnie weź wcześniej przygotowane gruszki i nafaszeruj je czekoladą. Przy pomocy ciasta uformuj podstawę owoców.

Obraz

5. Wykorzystaj resztę ciasta i opleć nim dokładnie każdą gruszkę. Następnie rozprowadź na cieście francuskim roztrzepane jajko. Piecz w piekarniku (200 stopni Celsjusza) ok. 25 minut.

Obraz

6. Gotowe gruszki możesz udekorować przy pomocy karmelu. I to wszystko :)

Obraz
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także