Gruszkowy duet na Walentynki

Oto genialna propozycja, która może przydać się podczas romantycznej kolacji z okazji Walentynek. To idealny pomysł na oryginalny deser, którego przecież nie może zabraknąć w tak ważnym dniu 🙂
Sposób przygotowania:
- Obierz gruszki ze skórki i odetnij ich podstawę. Następnie zrób w owocach małe otwory.
- Do garnka wlej wodę, czerwone wino, cukier, miód, plastry cytryny, laski cynamonu i goździki.
- Po chwili dodaj gruszki i gotuj ok. 15 minut. Odstaw garnek z owocami do ostygnięcia.
- Z ciasta francuskiego wytnij kółka. Następnie weź wcześniej przygotowane gruszki i nafaszeruj je czekoladą. Przy pomocy ciasta uformuj podstawę owoców.
- Wykorzystaj resztę ciasta i opleć nim dokładnie każdą gruszkę. Następnie rozprowadź na cieście francuskim roztrzepane jajko. Piecz w piekarniku (200 stopni Celsjusza) ok. 25 minut.
- Gotowe gruszki możesz udekorować przy pomocy karmelu. I to wszystko 🙂
Komentarze