Genialny gulasz wołowy pod ziemniakami

Gulasz wołowy pod ziemniakami to kolejna ciekawa propozycja, której nie możesz przegapić. Idealna zarówno na obiad, jak i na kolacje.



Zobacz także: Zapiekanka makaronowa a’la carbonara
Składniki:
Porcje- 700 g udziec wołowy
- 2-3 łyżki olej roślinny
- 20 g masło
- 1 szt. cebula
- 2 ząbki czosnek
- 2 łyżki mąka pszenna
- 250 ml wino czerwone wytrawne
- 250 ml bulion warzywny
- 1 łyżka przecier pomidorowy
- 1 łyżeczka sól
- 1 łyżeczka pieprz


Sposób przygotowania:
- Na patelni podsmaż kawałki mięsa. Następnie odstaw je na bok.
- Na tej samej patelni połącz ze sobą cebulę i czosnek. Po chwili dodaj mąkę i wcześniej podsmażone mięso. Następnie dodaj koncentrat pomidorowy...
- ...sól, pieprz, czerwone wino i bulion warzywny. Dokładnie wymieszaj.
- Ugotowane ziemniaki połącz z masłem i pieprzem.
- W formie umieść gulasz, a na wierzchu stwórz kulki ziemniaczane. Wstaw do piekarnika na 30 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).
- Smacznego!
Komentarze