PrzepisDania główneGulaszowa wariacja z indykiem

Gulaszowa wariacja z indykiem

Gulaszowa wariacja z indykiem
Pyszności
16.01.2018 17:00, aktualizacja: 23.03.2018 10:38

Dzisiejsza propozycja sprawdzi się świetnie zwłaszcza w okresie zimowym. Pyszna gulaszowa wariacja z indykiem skutecznie rozgrzeje nawet w największe mrozy. Po prostu same pyszności :)

Składniki:

  1. 4 szt. udka z indyka
  2. 1 szt. cebula
  3. kilka ziaren ziele angielskie;
  4. 125 ml śmietanka 30%
  5. 200 g ryż
  6. 1 szt. por
  7. 2 szczypty sól
  8. 1 szczypta pieprz
  9. 500 ml bulion drobiowy
  10. 200 g pieczarki
  11. 1 szt. czerwona papryka
  12. 2 szczypty papryka słodka
  13. kilka szt. liście laurowe
Sposób przygotowania:

1. Przygotowane kawałki indyka posyp czerwoną papryką i podsmaż na patelni. Następnie odłóż mięso do garnka.

Obraz

2. Na tej samej patelni podsmaż ze sobą posiekaną cebulkę i por. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Po chwili zacznij dodawać stopniowo bulion (ok. 100 ml). Kiedy mieszanka będzie już gotowa, przerzuć ją do garnka z mięsem.

Obraz

3. Ponownie użyj patelni. Tym razem podsmaż na niej pieczarki i paprykę. Dopraw czerwoną papryką i na koniec dodaj kolejną część bulionu (150 ml).

Obraz

4. Mieszankę z grzybami i papryką połącz z pozostałymi składnikami. Zacznij gotować, dolewając stopniowo pozostałą część bulionu.

Obraz

5. Dodaj liście laurowe i ziele angielskie. Dopraw do smaku solą i duś całość przez 15-20 minut.

Obraz

6. Na samym końcu dodaj śmietankę i gotuj przez kilka minut na małym ogniu.

Obraz

7. Gotowy gulasz możesz podać m.in. z ryżem.

Obraz
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także