Hiszpańskie gazpacho – salmorejo

Salmorejo to przepyszne i kultowe hiszpańskie gazpacho. Jego sekretnym składnikiem jest chleb, który miksuje się z pozostałymi składnikami. Palce lizać!
Naszą zupę przygotowaliśmy w blenderze próżniowym marki Philips.
Zobacz także: Kiszone corn dogi
Składniki:
Porcje- 6-7 szt. pomidory
- 1/4 szkl. oliwa z oliwek
- 4-5 ząbki czosnek
- 5-6 szt. kostki lodu opcjonalnie
- 6 kromek chleb pszenny
- 1 łyżeczka sól
- 2 szt. jajka ugotowane
Sposób przygotowania:
- Natnij delikatnie pomidory i zalej je wrzątkiem.
- Następnie usuń skórkę i gniazda nasienne z pomidorów.
- Czas podzielić chleb na mniejsze kawałki. Usuń skórki.
- W blenderze próżniowym połącz: pomidory, czosnek, sól, oliwę z oliwek oraz kostki lodu. Zblenduj razem.
- Kiedy uzyskasz już gładką konsystencję kremu, dodaj do zupy wcześniej przygotowany chleb. Ponownie użyj blendera.
- Rozlej zupę do miseczek. Na wierzchu umieść starkowane jajko (ugotowane na twardo) oraz świeżą bazylię.
- Smacznego!
Komentarze