Hummus w trzech smakach

Hummus to ciekawa propozycja na śniadanie, kolację, jak i przekąskę imprezową. Jak sama widzisz, pole do popisu jest bardzo szerokie. I to wcale nie koniec dobrych wiadomości. Już za chwilę, poznasz aż trzy pomysły smakowe, które nigdy się nie znudzą!
Przygotowanie domowych hummusów ułatwił blender próżniowy marki Philips (KUPISZ GO TUTAJ).
Zobacz także: Super puszysty sernik na piernikowym spodzie
Składniki:
PorcjeHummus czerwony
- 400 g ciecierzyca ugotowana
- 2 szt. burak ugotowany
- 2 łyżki sok z cytryny
- 2 szt. ząbki czosnku
- 2 łyżki pasta tahini
- 3 łyżki oliwa z oliwek
- 1 łyżeczka sól
- 1/2 łyżeczki pieprz
Hummus zielony
- 400 g ciecierzyca ugotowana
- 200 g groszek ugotowany
- 2 szt. ząbki czosnku
- 1 łyżeczka sól
- 1/2 łyżeczki pieprz
Hummus pomarańczowy
- 400 g ciecierzyca ugotowana
- 2 szt. marchewka ugotowana
- 2 łyżki sok z cytryny
- 2 szt. ząbki czosnku
- 1 łyżeczka słodka papryka
- 1 łyżeczka kurkuma
- 1 łyżeczka sól
- 1/2 łyżeczki pieprz
Sposób przygotowania:
Hummus czerwony
- Aby przygotować pierwszą kombinację, połącz w blenderze próżniowym: ugotowaną ciecierzycę i buraka, ząbki czosnku, pastę tahini, oliwę z oliwek, sok z cytryny, sól oraz pieprz.
Hummus zielony
- Drugi hummus stworzysz z: ugotowanego groszku i ciecierzycy, oliwy z oliwek, ząbków czosnku, soli oraz pieprzu.
Hummus pomarańczowy
- I w końcu hummus w pomarańczowym wydaniu. Tym razem w blenderze umieść: ugotowaną marchewkę i ciecierzycę, oliwę z oliwek, sok z cytryny, słodką paprykę, kurkumę, sól, pieprz oraz ząbki czosnku.
- I gotowe!
Komentarze