Indyk z pesto z piekarnika

Tym razem mamy dla Was pomysł na obiad z jednej formy. Będzie to indyk z pesto, pomidorami i żółtym serem. Po prostu palce lizać!



W przygotowaniu tego przepisu pomógł nam Zoodler marki Philips (blender).
Zobacz także: Sałatka z ogórków z sosem tzatziki
Składniki:
PorcjePietruszkowe pesto
- 1 pęczek pietruszka świeża
- 2 ząbki czosnek
- 1/2 szkl. parmezan
- 1/3 szkl. oliwa z oliwek
- 1 szczypta sól
- 1 szczypta pieprz
- 1/4 szkl. nasiona słonecznika
Pozostałe składniki
- 250 g filet z indyka podzielony na dwie porcje
- 4 plastry pomidor
- 1/3 szkl. żółty ser
- 1 szczypta sól
- 1 szczypta pieprz
- 2-3 łyżki oliwa z oliwek


Sposób przygotowania:
- Cały proces rozpocznij od przygotowania pietruszkowego pesto. W tym celu wykorzystaj blender i połącz: oliwę z oliwek, parmezan, słonecznik, czosnek, świeżą pietruszkę, sól i pieprz.
- Podziel filet z indyka na dwie części. Następnie ułóż go w formie do pieczenia (wcześniej rozprowadź oliwę z oliwek). Dopraw solą i pieprzem. Na wierzchu rozprowadź wcześniej przygotowane pesto.
- Nie zapomnij dodać również plastrów pomidora i żółtego sera. Wstaw do piekarnika na 25 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).
- Podawaj z ulubionymi składnikami. Smacznego!
Komentarze