Jabłkowa chmurka na herbatnikach to idealne ciasto na letnie upały. Nie dość, że nie musisz używać piekarnika, to jeszcze cały proces przygotowania jest bajecznie prosty!
Rozmiary formy użytej w przepisie: 24 cm x 24 cm.
Zobacz także: Ciasto pianka z truskawkami
Składniki:
Porcje- 12 szt. herbatniki
- 200 g gorzka czekolada roztopiona
- 5-6 szt. jabłka
- 1 łyżeczka cynamon
- 1/3 szkl. woda
- 2 szt. galaretki brzoskwiniowe rozpuść w 200 ml wrzątku
- 300 ml śmietanki 30%
- 4 łyżki cukier puder
- 250 g serek mascarpone
- 1 szt. galaretka krystaliczna lub cytrynowa rozpuść w 140 ml wody
- 1/2 szkl. posypka czekoladowa
Sposób przygotowania:
- Rozpuść gorzką czekoladę i umieść ją na dnie formy do pieczenia, zabezpieczoną papierem do pieczenia. Na wierzchu ułóż herbatniki, po czym wstaw do lodówki.
- W międzyczasie połącz w garnku: jabłka, wodę i cynamon. Duś pod przykryciem przez 5-10 minut.
- Do jabłek dodaj galaretki. Następnie przelej do formy.
- Czas przygotować ostatnią warstwę. W tym celu połącz: śmietankę, cukier puder, serek mascarpone, ostudzoną galaretkę i...
- ...posypkę czekoladową.
- Dokładnie wymieszaj i przełóż mieszankę do formy, po czym wstaw do lodówki na 3 godziny.
- Smacznego!
Jabłkowa chmurka na herbatnikach 🍏Była już malinowa i wiśniowa chmurka, czas więc na pyszną kombinację z jabłkami bez pieczenia❤️PRZEPIS ➡️. http://www.pysznosci.pl/290908
Posted by Słodkości on Thursday, July 23, 2020