Jabłkowa chmurka na herbatnikach

Jabłkowa chmurka na herbatnikach to idealne ciasto na letnie upały. Nie dość, że nie musisz używać piekarnika, to jeszcze cały proces przygotowania jest bajecznie prosty!
Rozmiary formy użytej w przepisie: 24 cm x 24 cm.
Zobacz także: Ciasto pianka z truskawkami
Składniki:
Porcje- 12 szt. herbatniki
- 200 g gorzka czekolada roztopiona
- 5-6 szt. jabłka
- 1 łyżeczka cynamon
- 1/3 szkl. woda
- 2 szt. galaretki brzoskwiniowe rozpuść w 200 ml wrzątku
- 300 ml śmietanki 30%
- 4 łyżki cukier puder
- 250 g serek mascarpone
- 1 szt. galaretka krystaliczna lub cytrynowa rozpuść w 140 ml wody
- 1/2 szkl. posypka czekoladowa
Sposób przygotowania:
- Rozpuść gorzką czekoladę i umieść ją na dnie formy do pieczenia, zabezpieczoną papierem do pieczenia. Na wierzchu ułóż herbatniki, po czym wstaw do lodówki.
- W międzyczasie połącz w garnku: jabłka, wodę i cynamon. Duś pod przykryciem przez 5-10 minut.
- Do jabłek dodaj galaretki. Następnie przelej do formy.
- Czas przygotować ostatnią warstwę. W tym celu połącz: śmietankę, cukier puder, serek mascarpone, ostudzoną galaretkę i...
- ...posypkę czekoladową.
- Dokładnie wymieszaj i przełóż mieszankę do formy, po czym wstaw do lodówki na 3 godziny.
- Smacznego!
Komentarze