PrzepisJabłkowa chmurka na herbatnikach

Jabłkowa chmurka na herbatnikach

Jabłkowa chmurka na herbatnikach
Pyszności
24.07.2020 12:00, aktualizacja: 25.07.2020 10:29

Jabłkowa chmurka na herbatnikach to idealne ciasto na letnie upały. Nie dość, że nie musisz używać piekarnika, to jeszcze cały proces przygotowania jest bajecznie prosty!

Rozmiary formy użytej w przepisie: 24 cm x 24 cm.

Składniki:

  1. 12 szt. herbatniki
  2. 200 g gorzka czekolada roztopiona
  3. 1/2 szkl. posypka czekoladowa
  4. 5-6 szt. jabłka
  5. 1 łyżeczka cynamon
  6. 1/3 szkl. woda
  7. 2 szt. galaretki brzoskwiniowe rozpuść w 200 ml wrzątku
  8. 300 ml śmietanki 30%
  9. 4 łyżki cukier puder
  10. 250 g serek mascarpone
  11. 1 szt. galaretka krystaliczna lub cytrynowa rozpuść w 140 ml wody

Sposób przygotowania:

1. Rozpuść gorzką czekoladę i umieść ją na dnie formy do pieczenia, zabezpieczoną papierem do pieczenia. Na wierzchu ułóż herbatniki, po czym wstaw do lodówki.

Obraz

2. W międzyczasie połącz w garnku: jabłka, wodę i cynamon. Duś pod przykryciem przez 5-10 minut.

Obraz

3. Do jabłek dodaj galaretki. Następnie przelej do formy.

Obraz

4. Czas przygotować ostatnią warstwę. W tym celu połącz: śmietankę, cukier puder, serek mascarpone, ostudzoną galaretkę i...

Obraz

5. ...posypkę czekoladową.

Obraz

6. Dokładnie wymieszaj i przełóż mieszankę do formy, po czym wstaw do lodówki na 3 godziny.

Obraz

7. Smacznego!

Obraz
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także