Jabłkowe bułeczki

Jabłkowe bułeczki to mega prosty, a zarazem sprawdzony przepis na pyszne śniadanie. Pokocha je cała Twoja rodzina. Skąd to wiemy? W naszych domach to największy hit 😍



Nasze bułeczki przygotowaliśmy przy pomocy blendera próżniowego marki Philips.
Zobacz także: Paprykowe naleśniki z kurczakiem
Składniki:
Porcje szt.- 2 szt. jabłka
- 2 szt. jajka
- 3 łyżki cukier
- 2 łyżki olej roślinny
- 550 g mąka pszenna
- 7 g suche drożdze
- 1 szt. żółtko
- 1/3 szkl. mleko
Sposób przygotowania:
- Podziel jabłka na mniejsze kawałki. Nie zapomnij również o usunięciu gniazd nasiennych z owoców.
- Następnie umieść kawałki jabłek w blenderze próżniowym. Do urządzenia dodaj również: jajka, cukier oraz olej roślinny.
- W dużej misce połącz: mąkę, suche drożdże, mleko oraz mieszankę z blendera. Wymieszaj składniki, po czym odstaw do wyrośnięcia na 60 minut.
- Powstałe ciasto podziel na mniejsze kawałki, po czym stwórz z nich kuleczki.
- Ułóż kulki w formie do pieczenia i odstaw ponownie do wyrośnięcia - tym razem na 15 minut. Następnie posmaruj roztrzepanym żółtkiem i wstaw do piekarnika na 20 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).
- Gotowe bułeczki udekoruj cukrem pudrem. Smacznego!
Komentarze