PrzepisŚniadanieJabłkowe bułeczki

Jabłkowe bułeczki

Jabłkowe bułeczki
Pyszności
09.05.2021 10:00, aktualizacja: 10.05.2021 13:25

Jabłkowe bułeczki to mega prosty, a zarazem sprawdzony przepis na pyszne śniadanie. Pokocha je cała Twoja rodzina. Skąd to wiemy? W naszych domach to największy hit 😍

Nasze bułeczki przygotowaliśmy przy pomocy blendera próżniowego marki Philips.

Składniki:

  1. 2 szt. jabłka
  2. 2 szt. jajka
  3. 3 łyżki cukier
  4. 2 łyżki olej roślinny
  5. 550 g mąka pszenna
  6. 7 g suche drożdze
  7. 1 szt. żółtko
  8. 1/3 szkl. mleko

Sposób przygotowania:

1. Podziel jabłka na mniejsze kawałki. Nie zapomnij również o usunięciu gniazd nasiennych z owoców.

Obraz

2. Następnie umieść kawałki jabłek w blenderze próżniowym. Do urządzenia dodaj również: jajka, cukier oraz olej roślinny.

Obraz

3. W dużej misce połącz: mąkę, suche drożdże, mleko oraz mieszankę z blendera. Wymieszaj składniki, po czym odstaw do wyrośnięcia na 60 minut.

Obraz

4. Powstałe ciasto podziel na mniejsze kawałki, po czym stwórz z nich kuleczki.

Obraz

5. Ułóż kulki w formie do pieczenia i odstaw ponownie do wyrośnięcia - tym razem na 15 minut. Następnie posmaruj roztrzepanym żółtkiem i wstaw do piekarnika na 20 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).

Obraz

6. Gotowe bułeczki udekoruj cukrem pudrem. Smacznego!

Obraz
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także