Jabłkowe lizaki

Jeśli Twój maluch nie chce odpuścić i prosi Cię o lizaka, zawsze możesz wykorzystać nasz prosty sposób, dzięki któremu przygotujesz niebanalną przekąskę w ciekawej formie ?
Składniki:
Porcje- 2 szt. ciasto kruche
- 2 szt. jabłko
- 4 szt. krówki
- 2 łyżki sok z cytryny
- 1/4 szkl. drobny cukier
- 2 łyżki mąka kukurydziana
- 1/2 łyżeczki cynamon
- 1 szczypta sól
- 1 szt. jajko
Sposób przygotowania:
- W misce połącz ze sobą pokrojone w drobną kostkę jabłka, cukier, cynamon, sok z cytryny, mąkę kukurydzianą oraz sól. Dokładnie wymieszaj.
- Z 1/4 części ciasta francuskiego odetnij kilka pionowych pasków. Resztę ciasta podziel na poziome paski (nie docinaj ciasta do końca).
- Z otrzymanych kawałów stwórz plecionkę. Następnie delikatnie ją rozwałkuj.
- Z drugiego ciasta wytnij kółka i ułóż je na papierze do pieczenia. Umieść na każdym krążku drewnianą łyżeczkę, mieszankę jabłkową oraz podzielone na mniejsze kawałki krówki.
- Na wierzchu umieść wycięte krążki z plecionki. Posmaruj jajkiem i piecz przez 20 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).
- I gotowe!
Komentarze