in

Jabłkowe lizaki

Naturalne środki czystości, które możesz znaleźć w kuchni
Naturalne środki czystości, które możesz znaleźć w kuchni

Jeśli środki czystości do kuchni, to tylko te naturaln...

Jeśli Twój maluch nie chce odpuścić i prosi Cię o lizaka, zawsze możesz wykorzystać nasz prosty sposób, dzięki któremu przygotujesz niebanalną przekąskę w ciekawej formie 👍

Jabłkowe lizaki
Jabłkowe lizaki
8
Głosów: 0
Ocena: 0
Twoja ocena:
Oceń ten przepis!

Składniki:

Porcje:
Wydruk przepisu

Sposób przygotowania:

  1. W misce połącz ze sobą pokrojone w drobną kostkę jabłka, cukier, cynamon, sok z cytryny, mąkę kukurydzianą oraz sól. Dokładnie wymieszaj.
    W misce połącz ze sobą pokrojone w drobną kostkę jabłka, cukier, cynamon, sok z cytryny, mąkę kukurydzianą oraz sól. Dokładnie wymieszaj.
  2. Z 1/4 części ciasta francuskiego odetnij kilka pionowych pasków. Resztę ciasta podziel na poziome paski (nie docinaj ciasta do końca).
    Z 1/4 części ciasta francuskiego odetnij kilka pionowych pasków. Resztę ciasta podziel na poziome paski (nie docinaj ciasta do końca).
  3. Z otrzymanych kawałów stwórz plecionkę. Następnie delikatnie ją rozwałkuj.
    Z otrzymanych kawałów stwórz plecionkę. Następnie delikatnie ją rozwałkuj.
  4. Z drugiego ciasta wytnij kółka i ułóż je na papierze do pieczenia. Umieść na każdym krążku drewnianą łyżeczkę, mieszankę jabłkową oraz podzielone na mniejsze kawałki krówki.
    Z drugiego ciasta wytnij kółka i ułóż je na papierze do pieczenia. Umieść na każdym krążku drewnianą łyżeczkę, mieszankę jabłkową oraz podzielone na mniejsze kawałki krówki.
  5. Na wierzchu umieść wycięte krążki z plecionki. Posmaruj jajkiem i piecz przez 20 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).
    Na wierzchu umieść wycięte krążki z plecionki. Posmaruj jajkiem i piecz przez 20 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).
  6. I gotowe!
    I gotowe!