Jabłkowe lizaki

Porcje
8
Porcje
8
Składniki
Sposób przygotowania
  1. W misce połącz ze sobą pokrojone w drobną kostkę jabłka, cukier, cynamon, sok z cytryny, mąkę kukurydzianą oraz sól. Dokładnie wymieszaj.
  2. Z 1/4 części ciasta francuskiego odetnij kilka pionowych pasków. Resztę ciasta podziel na poziome paski (nie docinaj ciasta do końca).
  3. Z otrzymanych kawałów stwórz plecionkę. Następnie delikatnie ją rozwałkuj.
  4. Z drugiego ciasta wytnij kółka i ułóż je na papierze do pieczenia. Umieść na każdym krążku drewnianą łyżeczkę, mieszankę jabłkową oraz podzielone na mniejsze kawałki krówki.
  5. Na wierzchu umieść wycięte krążki z plecionki. Posmaruj jajkiem i piecz przez 20 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).
  6. I gotowe!
Jabłkowe lizaki