Jabłkowe zawijasy z karmelem i orzechami

Jabłek nigdy za wiele, dlatego znów przychodzimy z pysznym przepisem na genialny deser. Nie wiemy jak Wy, ale my nie potrafimy im odmówić ?
Składniki:
PorcjeCiasto
- 1 szkl. mleko ciepłe
- 2 szt. jajka
- 75 g masło roztopione
- 1 łyżeczka sól
- 1/2 szkl. biały cukier
- 2,5 łyżeczki drożdże instant
- 4,5 szkl. mąka
Masa jabłkowa
- 1 szkl. cukier brązowy
- 3 łyżeczki cynamon
- 1 łyżeczka gałka muszkatołowa
- 5 szt. jabłka
- 1/2 szkl. orzechy włoskie posiekane
- 40 ml rum
Sos karmelowy
- 75 g masło
- 1/2 szkl. brązowy cukier
- 1/2 szkl. orzechy włoskie posiekane
- 1/2 szkl. cukier muscovado
- 1/3 szkl. śmietanka 30%
Sposób przygotowania:
- Przygotuj ciasto drożdżowe i odstaw do wyrośnięcia na godzinę. W międzyczasie przygotuj karmel, łącząc: masło, śmietankę 30%, cukier brązowy i muscovado oraz orzechy włoskie.
- Rozprowadź mieszankę na dnie naczynia.
- Rozwałkuj ciasto i ułóż na nim masę z jabłkami, którą przygotujesz na patelni. Posyp cynamonem i zwiń w rulon.
- Podziel ciasto na mniejsze kawałki i ułóż w formie do pieczenia. Wstaw do piekarnika na 25 minut, temperatura 190 stopni Celsjusza.
- Smacznego!
Komentarze