Jabłuszka pieczone z niespodzianką
Dania
Przekąski
Porcje
8
Porcje
8
Składniki
8
szt.
jabłka
1/4
szkl.
sok z cytryny
1/3
szkl.
cukier brązowy
1/2
szkl.
suszona żurawina
1/2
szkl.
rodzynki
1
łyżeczka
cynamon
4
łyżeczki
masło
sos klonowy
do dekoracji
orzechy laskowe
do dekoracji
Sposób przygotowania
W jabłkach zrób małe otwory. Następnie posmaruj je sokiem z cytryny.
W misce połącz ze sobą cukier brązowy, suszoną żurawinę, rodzynki i cynamon. Dokładnie wymieszaj.
Powstałą mieszankę umieść w otworach.
Na wierzchu ułóż kawałki masła. Następnie wstaw do piekarnika na 20 minut (temp. 200 stopni Celsjusza).
Upieczone jabłka polej syropem klonowym i posiekanymi orzechami laskowymi. Smacznego!