Jabłuszkowe kombinacje

Jeśli śledzicie nas od dłuższego czasu, z pewnością wiecie, że jesteśmy ogromnymi fanami deserów. Dlatego dziś przychodzimy z kolejną propozycją w słodkim wydaniu.
Składniki:
PorcjeJabłuszko na pierzynce
- 2 szt. jabłka
- 1 szt. ciasto francuskie
- 1/2 szkl. dzem
- 1/4 szkl. masło roztopione
- 1/3 szkl. cukier brązowy z cynamonem
- bita śmietana i karmel do dekoracji
Jabłuszkowe różyczki
- 6 szt. jabłka
- 500 ml ciepła woda
- 1/3 szkl. sok z cytryny
- 1 szt. ciasto francuskie
- 1/2 szkl. dżem truskawkowy
- cukier puder do dekoracji
Sposób przygotowania:
Jabłuszko na pierzynce
- Przetnij jabłka na pół i usuń nasiona.
- Potem ponacinaj owoce (tak jak na zdjęciu poniżej).
- Podziel ciasto francuskie na prostokąty. Następnie rozprowadź na nich dżem i ułóż na środku kawałki owoców. Na jabłkach rozprowadź roztopione masło.
- Jabłuszka posyp mieszanką z brązowego cukru i cynamonu. Następnie piecz je przez 25 minut w rozgrzanym do 190°Celsjusza piekarniku.
- Gotowy deser możesz podać z bitą śmietaną i karmelem.
Jabłuszkowe różyczki
- Pokrój owoce w płatki (jak na zdjęciu poniżej). Zalej je wodą i dodaj sok z cytryny. Następnie umieść miskę z jabłkami w mikrofalówce na 30 sekund.
- Ciasto francuskie podziel w poziomie na kilka pasków. Rozprowadź na nich dżem truskawkowy i kawałki jabłek, po czym zwiń je w rulon.
- Jabłkowe różyczki piecz przez 17 minut w rozgrzanym do 200°Celsjusza piekarniku.
- Gotowy deser możesz posypać cukrem pudrem.
Komentarze