Jabłuszkowy zawijaniec

Dziś przychodzimy z pomysłem na szybki i pyszny deser, który przygotujecie w ekspresowym tempie. Tego nie można przegapić 🙂



Składniki:
Porcje- 1 łyżka masło
- 3 szt. jabłka
- 100 g brązowy cukier
- 1/2 łyżki cynamon
- 1 szczypta sól
- 2 szt. cytryny
- 50 ml woda
- 2 szt. ciasto francuskie
- 1 szt. jajko
Sposób przygotowania:
- Na rozgrzaną patelnię wrzuć masło. Dodaj jabłka, cukier brązowy i cynamon.
- Po chwili dodaj szczyptę soli, sok z cytryny oraz wodę. Gotuj do chwili, aż uzyskasz efekt jak na zdjęciu poniżej.
- Na cieście francuskim rozprowadź wcześniej przygotowany farsz jabłkowy. Przykryj ciastem francuskimi i dociśnij brzegi. Na samym końcu, na środku umieść małą miseczkę.
- Ciasto podziel na cztery części, a następnie w każdej ze stref zrób 3 dodatkowe nacięcia.
- Połącz wydzielone elementy (jak na zdjęciu poniżej). Usuń miseczkę ze środka i wytnij zbędny element ciasta.
- Całość pokryj roztrzepanym jajkiem i posyp brązowym cukrem. Następnie włóż deser do rozgrzanego piekarnika (180°Celsjusza) na 30 minut.
- Gotowy deser podawaj z ulubionym sosem - my wykorzystaliśmy karmel.
Komentarze