Jabłuszkowy zawijaniec

Dziś przychodzimy z pomysłem na szybki i pyszny deser, który przygotujecie w ekspresowym tempie. Tego nie można przegapić 🙂

Jabłuszkowy zawijaniec8
Głosów: 0
Ocena: 0
Twoja ocena:
Oceń ten przepis!
Pyszności
Głosów: 0
Ocena: 0
Twoja ocena:
Oceń ten przepis!
Jabłuszkowy zawijaniec
Wydruk przepisu

Składniki:

Porcje

Sposób przygotowania:

  1. Na rozgrzaną patelnię wrzuć masło. Dodaj jabłka, cukier brązowy i cynamon.
    Na rozgrzaną patelnię wrzuć masło. Dodaj jabłka, cukier brązowy i cynamon.
  2. Po chwili dodaj szczyptę soli, sok z cytryny oraz wodę. Gotuj do chwili, aż uzyskasz efekt jak na zdjęciu poniżej.
    Po chwili dodaj szczyptę soli, sok z cytryny oraz wodę. Gotuj do chwili, aż uzyskasz efekt jak na zdjęciu poniżej.
  3. Na cieście francuskim rozprowadź wcześniej przygotowany farsz jabłkowy. Przykryj ciastem francuskimi i dociśnij brzegi. Na samym końcu, na środku umieść małą miseczkę.
    Na cieście francuskim rozprowadź wcześniej przygotowany farsz jabłkowy. Przykryj ciastem francuskimi i dociśnij brzegi. Na samym końcu, na środku umieść małą miseczkę.
  4. Ciasto podziel na cztery części, a następnie w każdej ze stref zrób 3 dodatkowe nacięcia.
    Ciasto podziel na cztery części, a następnie w każdej ze stref zrób 3 dodatkowe nacięcia.
  5. Połącz wydzielone elementy (jak na zdjęciu poniżej). Usuń miseczkę ze środka i wytnij zbędny element ciasta.
    Połącz wydzielone elementy (jak na zdjęciu poniżej). Usuń miseczkę ze środka i wytnij zbędny element ciasta.
  6. Całość pokryj roztrzepanym jajkiem i posyp brązowym cukrem. Następnie włóż deser do rozgrzanego piekarnika (180°Celsjusza) na 30 minut.
    Całość pokryj roztrzepanym jajkiem i posyp brązowym cukrem. Następnie włóż deser do rozgrzanego piekarnika (180°Celsjusza) na 30 minut.
  7. Gotowy deser podawaj z ulubionym sosem - my wykorzystaliśmy karmel.
    Gotowy deser podawaj z ulubionym sosem - my wykorzystaliśmy karmel.

Komentarze

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×