Jajeczna rolada z cukinią i mięsem

Jajeczna rolada z cukinią i mięsem totalnie zawróciła nam w głowie! Nie dość, że genialnie smakuje, to jeszcze jej przygotowanie to czysta frajda!
Cukinię do tego przepisu przygotowaliśmy przy pomocy robota kuchennego marki Philips.
Zobacz także: Ziemniaki zapiekane z boczkiem i serem
Składniki:
Porcje- 2 szt. cukinie
- 5/6 szt. jajka
- 1 łyżka sól
- 1 łyżeczka pieprz
- 3 łyżki oliwa oliwek
- 1 szt. cebula
- 600 g mielone mięso wołowe
- 2 łyżki słodka papryka
- 1 łyżka suszony czosnek
- 2 łyżki suszone oregano
- 300 g ser cheddar tarty
- sos barbecue do dekoracji
- natka pietruszki do dekoracji
Sposób przygotowania:
- Cały proces rozpocznij od ubicia jajek z solą i pieprzem.
- Następnie potnij cukinie na cienkie plastry i ułóż je w formie do pieczenia. Dopraw solą, po czym odstaw na 10 minut. Po tym czasie, przy pomocy ręcznika papierowego, pozbądź się nadmiaru wody.
- Teraz rozlej jajeczną mieszankę na plastrach cukinii, po czym piecz przez 20 minut (temp. 160 stopni Celsjusza).
- W międzyczasie przygotuj mięsny farsz z wołowiny. W tym celu połącz na patelni: cebulę, mięso mielone, słodką paprykę, czosnek, oregano, sól oraz pieprz.
- Na upieczonej roladzie rozsyp cheddar i umieść przygotowany przed chwilą farsz. Następnie zwiń w roladę i po raz kolejny umieść w piekarniku na kolejne 20 minut.
- Gotową roladę polej sosem barbecue i posyp świeżą pietruszką. Smacznego!
Komentarze