Jak zrobić chałwę domowym sposobem?

Chałwa ma uwodzący, zniewalający i zachwycający smak egzotyki, który doceniamy zazwyczaj podczas testowania nowych kuchni podczas wakacyjnych wojaży, które wspominamy później przez długie lata. Oczywiście możemy ją kupić w naszych sklepach bez najmniejszego problemu, jednakże często ten, kto spróbował prawdziwej greckiej, tureckiej czy ogólnie rzecz ujmując arabskiej chałwy, nigdy nie zadowoli się jej smakiem z batoników, powszechnie dostępnych w naszych rejonach. Jak zrobić chałwę domowym sposobem by smakowała wyjątkowo?



Co to jest chałwa
Na początek warto uporządkować swoją wiedzę na temat chałwy. Przysmak ten pochodzi z Iranu a swoim smakiem zachwycił cały basen Morza Śródziemnego, Bałkany i Bliski Wschód. Podstawowymi składnikami chałwy są nasiona oleiste i karmel. Z racji wyboru różnorodnych nasion, stanowiących bazę tego deseru, mamy do czynienia z wieloma jego odmianami. Najpopularniejsze są te sezamowe i ze słonecznika. Lokalnie wykonywane są one również z maku czy orzechów. Mogą posiadać różnorodne dodatki, zmieniające jej konsystencję i smak.
Najprostszy przepis na chałwę z sezamu
Przygotuj 500 gram ziaren sezamu, 70 ml miodu oraz 2 łyżki cukru. Sezam należy uprażyć na teflonowej patelni, przez około 10 minut (stale mieszając, by uniknąć przypalenia ziaren). Następnie utrzyj go w moździerzu na jednolitą masę (osoby, które cenią sobie szybkość działania w kuchni, mogą wykorzystać do tego blender). Następnie dodaj miód, dokładnie wymieszany z cukrem. Połącz wszystkie składniki i uformuj w odpowiedni kształt, np. walec, który zawinięty w folię spożywczą typu stretch będzie chronił chałwę przed przejmowaniem zapachów z zewnątrz. Wstaw przygotowany smakołyk do lodówki – najlepiej na całą noc. Pokrój ją dopiero przed podaniem.
Chałwa słonecznikowa – przepis dla smakoszy
Jak zrobić chałwę ze słonecznika? Podobnie jak z sezamu (wykorzystując proporcje podane powyżej). Ziarna prażymy na patelni, blendujemy, dodajemy do nich miód zmieszany z cukrem. Pamiętaj o tym, by nie miksować ziaren zbyt długo, ponieważ powstała w ten sposób pulpa, będzie powodowała, iż chałwa zyska zbyt zwartą, ubitą i twardą strukturę. Jeżeli jesteś zwolennikiem dodatków, to możesz wzbogacić smak chałwy słonecznikowej o suszone owoce – zwłaszcza figi i daktyle będą się do tego nadawały znakomicie. Pamiętaj tylko o tym, by wybierać te o miękkiej, nieprzesuszonej formie. Niestety często na naszych pólkach sklepowych produkty tego typu zalegają na tyle długo, iż owoce stają się wyjątkowo twarde. Tak oto, domowym sposobem, możesz przywołać smak wakacyjnego wypoczynku, bez konieczności kupowania mocno konserwowanej chałwy.
Jakie dodatki do chałwy?
Oryginalna chałwa z włóknami, dostępna w rejonach, z których się wywodzi nie wymaga żadnych dodatków. Jeżeli natomiast robisz ją w domu, przy zastosowaniu naszych porad, to warto uzupełnić jej smak o pistacje, orzechy nerkowca, rodzynki czy kakao. Decydując się na jakiekolwiek rodzaj orzechów, także je upraż, by były jeszcze smaczniejsze. Baw się komponowaniem ulubionych smaków, tylko pamiętaj o tym, iż chałwa jest mocno kalorycznym deserem i należy ją spożywać z umiarem.
Komentarze