in

Jak zrobić dobre leczo?

Lato to idealny czas na dania przygotowane z rodzimych warzyw. Nie tylko sałatki są lekkie, pożywne i pełne witamin. Pod tym względem zielonym przysmakom kroku dotrzymuje leczo, czyli kultowa węgierska potrawa, której aromat podbił podniebienia mieszkańców Słowacji, Ukrainy, Czech, Austrii, Niemiec i Izraela. Jak zrobić leczo, aby rezonowało z kulinarnym gustem Polaków? Oto dwa najlepsze !

Jak zrobić leczo z pieczarkami?

Prawdziwe leczo opiera się na świeżej papryce, przecierze pomidorowym, papryce w proszku i podsmażanej cebuli. I w takiej formie jest naprawdę pyszne, ale…postanowiliśmy zmodernizować tradycyjną recepturę i wzbogacić danie o pieczarki. Smak grzybów świetnie komponuje się z aromatem świeżej papryki. Na samą myśl o apetycznym połączeniu, można poczuć się głodnym. Tymczasem skoncentrujmy się na przygotowaniach.

Jak zrobić pyszne leczo z pieczarkami? Zacznij od zakupów! Potrzebujesz:

20 dag pieczarek
4 duże papryki
1 paprykę słodką
1 cebulę
2 łyżki przecieru pomidorowego
prażony sezam
bazylię i oregano
olej
sól, pieprz

jak-zrobic-leczo

Ponieważ danie doprawione miłością zyskuje na szlachetności, zadbaj o dobry nastrój. Włącz muzykę, przy której się odprężasz, a obiad wiele na tym zyska. Gotowa na bliskie spotkanie z węgierską tradycją? Zacznij od od obrania, pokrojenia i podsmażania cebuli na rozgrzanym oleju. Gdy będzie zeszklona na patelnię, wrzuć pieczarki – obrane i pokrojone na małe kawałki. Pieczarki powinny lekko się poddusić. Kolejnym krokiem jest dodanie papryki. Wymieszaj składniki i pozostaw na małym ogniu, aż papryka zmięknie. Czas na przecier pomidorowy oraz przyprawy – sól, pieprz, sproszkowaną paprykę. Wymieszaj składniki, pozwól potrawie pobulgotać na ogniu, po czym wzmocnij aromat suszoną bazylią, oregano i prażonym sezamem. Jedz ze smakiem!

Jak zrobić ?

Lubisz dania z dodatkiem mięsa? Oto leczo wzbogacone o kiełbasę. Ale nie tylko. W naszym przepisie znalazło się miejsce dla wyjątkowego warzywa – cukinii. Chociaż próżno jej szukać w oryginalnej potrawie, przekonasz się, że leczo z cukinią smakuje wybornie. Czego potrzebujesz?
Podobnie jak w pierwszej wersji, tu także zamieszczamy listę produktów niezbędnych do przygotowania 2-3 porcji dania.

1 cukinia – nie musi być największa w sklepie
po jednej sztuce papryki czerwonej, żółtej i zielonej
przecier pomidorowy lub 5-6 świeżych pomidorów
4 cebule
400 g kiełbasy
30 g margaryny
1/2 łyżeczki papryki słodkiej
1/2 łyżeczki papryki ostrej
sól, pieprz

Wymienione składniki powinny być pokrojone w kawałki średniej wielkości.

Liczy się wygląd, atrakcyjny smak i konsystencja potrawy, dlatego jak ognia unikaj drobnej kosteczki. Warzywa i kiełbaska gotowe? Czas postawić garnek na kuchence, rozgrzać olej, a następnie wrzucić cebulę pokrojoną w piórka. Do zeszklonej cebuli dołączą talarki kiełbasy. Opcjonalnie może być kostka. Po upływie dwóch minut do lokatorów rondelka wrzuć paprykę. Oczywiście pozbawioną ziarenek. Pozostaw na ogniu, powoli mieszając składniki. Gdy warzywa zmienią swoją konsystencję, dodaj pomidory. Pamiętaj o usunięciu skórki. Na koniec, margaryna. Całość duś na średnik ogniu około 30 minut. Po tym czasie wrzuć do garnka cukinię pokrojoną w kostkę. Pozostaw na ogniu przez około 25 minut, czyli do momentu aż cukinia stanie się miękka. Aby wzmocnić doznania smakowe, nie obieraj cukinii ze skórki. Chcesz wzmocnić doznania smakowe i wizualne? Dodaj i żółtą i zieloną cukinię. Nie przepadasz za kiełbasą? Z leczo świetnie rezonują serdelki, także w wersji podsmażanej.

Już wiesz jak zrobić dobre leczo, zatem do dzieła.

Smacznego!

Składniki:

Porcje:
Wydruk przepisu

Sposób przygotowania: