in

Jak zrobić kawę mrożoną we własnym domu?

Mrożona kawa jest reklamowana jako idealny napój na letnie dni – pobudza, dodaje energii, a jednocześnie schładza organizm, w przeciwieństwie do swojej ciepłej odpowiedniczki, która uznawana jest za termogenik, dodatkowo podnoszący temperaturę organizmu. Mrożona kawa jest często zamawiana w restauracjach czy kawiarniach, ale wcale nie jest rarytasem, na który możemy sobie pozwolić jedynie od święta! Pyszną, mrożoną kawę możemy zrobić samodzielnie we własnym domu – oto kilka pomysłów!

Jak zrobić kawę mrożoną? – proste sposoby

Kawę mrożoną można przygotować dosłownie w kilka minut – a zatem jest to orzeźwiający napój, który nie wymaga wcale dużego nakładu pracy. Nie musimy również przygotowywać wielu składników – choć oczywiście wszystko zależy od naszych własnych chęci, bowiem możemy ubogacać prosty przepis różnymi, smakowymi kombinacjami – na przykład dodając czekoladę, albo aromat owocowy.

W wersji instant – czyli kawa mrożona z kawy rozpuszczalnej – mamy szczególnie mało pracy. Wystarczy bowiem przygotować łyżeczkę kawy rozpuszczalnej (lub 2 łyżeczki, jeśli ktoś lubi kawę mocniejszą), do tego 100 mililitrów zimnej wody, 100 mililitrów zimnego mleka, kostki lodu, bądź też pokruszony lód oraz łyżeczkę cukru, albo syropu. Można też nie dodawać cukru, jeśli wolimy kawę niesłodzoną. Następnie po prostu musimy wymieszać wszystkie składniki – w blenderze czy shakerze. Po zmiksowaniu uzyskujemy wspaniałą, mrożoną kawę o doskonałym smaku! Ale to nie koniec propozycji! Przede wszystkim miksowanie kawy z lodem nie jest konieczne – równie pyszna jest kawa z całymi kostkami lodu, rozpuszczającymi się powoli w szklance.

Można także uzyskać pyszny napój, wykonany na bazie innego rodzaju kawy – na przykład przygotowanego w kawiarce espresso. Można wybierać kawy smakowe – wówczas od razu uzyskujemy nieco inny smak. Ostatnio coraz popularniejsze są również mrożone cappuccino – czyli tak zwane frappuccino.

jak-zrobic-kawe-mrozona

Jak zrobić kawę mrożoną z lodami i innymi dodatkami?

Mrożona kawa – jak już wspomniano – może być wzbogacona przeróżnymi dodatkami. Jednym z najbardziej ulubionych przez wszystkich są lody. Przygotowanie takiej kawy jest bardzo proste – wystarczy je dodać do gotowej kawy, mleka lub śmietanki i lodu. Po zmiksowaniu uzyskujemy chłodne, smaczne frappe. Jakie lody wybierać? Najlepiej pasujące smakiem – migdałowe, waniliowe, czekoladowe, karmelowe. Ale do podobnych, mrożonych kaw świetnie pasują również owocowe sorbety – nadadzą napojowi rześką nutę smakową, tym bardziej, jeśli wybierzemy cytrusy, czyli na przykład pomarańczę.

Idealne dodatki to również na przykład konfitury, wiórki kokosowe lub czekoladowe, bita śmietana, kawałki owoców, czy wszelkie inne posypki i musy. Wybór jest dość spory – a w dodatku istnieje bardzo wiele sposobów na ozdabianie tych pysznych, mrożonych napojów. Na przykład polanie pianki na górze likierem, albo innym alkoholem sprawia, że i cała kawa nabiera lekko alkoholowego aromatu i smaku. Jak więc widać, może to być napój zarówno przeznaczony dla młodych osób na dodanie sobie energii o poranku, jak i dla osób starszych – na ekskluzywną imprezę wieczorną. Uniwersalna i pyszna – mrożona kawa to napój idealny na lato oraz wiosnę! Kawa z lodami lub bez, z kawy rozpuszczalnej lub espresso, z dodatkiem białej czekolady lub innych pyszności – ważne, że można przygotować ją samodzielnie w domu w około 5 minut.

Jak zrobić kawę mrożoną we własnym domu?
Jak zrobić kawę mrożoną we własnym domu?
    Głosów: 0
    Ocena: 0
    Twoja ocena:
    Oceń ten przepis!

    Składniki:

    Porcje:
    Wydruk przepisu

    Sposób przygotowania: