in

Jak zrobić omlet – wszystkie triki, które musisz znać

to jedno z popularniejszych dań z wykorzystaniem jajek. Można przyrządzić go w wersji wytrawnej albo na słodko. Jak zrobić , żeby nie opadł i pozostał puszysty? Dzisiaj podpowiadamy na co zwrócić uwagę, żeby zaserwować idealny.

Omlet – czyli idealna propozycja na śniadanie

Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić omlet to musisz wiedzieć, że wiele zależy od jajek. Warto wybrać świeże, duże jajka oraz zadbać o ich właściwą temperaturę. Nie rozbijaj jajek, które dopiero przed chwilą wyjęłaś z lodówki. Powinny mieć temperaturę pokojową. Dlatego po wyjęciu z lodówki daj im odpocząć przez 5-10 minut.

Dobry omlet wymaga trochę cierpliwości i czasu. Pamiętaj, że jeden omlet przygotowuje się, co najwyżej z 2 jajek w wersji bez żadnych dodatków. W wersji fit może być to nawet jedno jajko. Często w przepisach oprócz jajek do przygotowania omleta potrzebne jest mleko i mąka. Jeśli chcesz, żeby omlet był bardziej dietetyczny mleko możesz zastąpić wodą, a z mąki zrezygnować. Na jedno jajko zawsze dodaje się jedną łyżkę zimnej wody lub mleka.

Jak zrobić omlet?

Zdarzało Ci się zjeść niedosmażony lub niezbyt puszysty omlet? Z tym przepisem możesz o tym zapomnieć. Oddziel białka z dwóch jajek. W małej miseczce roztrzep żółtka z 1 łyżką mleka lub wody i 1 łyżeczką mąki pszennej. Białka ubij na sztywną pianę. Do omletów na słono możesz dodać sól. Następnie wymieszaj masę jajeczną z pianą. Najlepiej robić to drewnianą łopatką powolnymi ruchami.

jak-zrobic-omlet

Na patelni rozgrzej olej lub masło klarowane. Wylej masę na patelnię i smaż na średnim ogniu. Najtrudniejsze w smażeniu omletów jest ich przerzucenie. Jeśli omlet usmażył się dobrze z jednej strony, podważ go szeroką łopatką i zdecydowanym ruchem przewrócić. Druga, bezpieczniejsza opcja to zsunięcie omleta z patelni na talerz, a następnie wrzucenie go z powrotem niedosmażoną stroną.

Podany przepis to najprostsza wersja omleta. Po usmażeniu możesz posmarować go dżemem, śmietaną, posypać owocami lub cukrem pudrem. Można też przygotować wersję na słono z szynką pokrojoną w kostkę i pomidorkami koktajlowymi.

Omlety na słodko będą bardziej wyraziste, jeśli przed podaniem skropisz je odrobiną likieru lub rumu. Najlepiej będą smakować z podsmażonymi na maśle owocami, kremem orzechowym albo polane roztopioną czekoladą.

Omlet w wersji dla zaawansowanych

Jeśli masz już trochę doświadczenia w kuchni możesz zdecydować się na przygotowanie trochę trudniejszej wersji omleta, np. z serem feta albo farszem warzywnym. Jak zrobić omlet w wersji deluxe?

Będziesz potrzebować 150 g sera feta, 6 jajek, 2 łyżki śmietanki, masła klarowanego do smażenia i przypraw. Na patelni podsmaż drobno pokruszony ser feta, następnie wylej na ser dokładnie roztrzepane jajka wymieszane ze śmietanką i odrobiną soli. Smaż przez 4-5 minut pod przykryciem, a potem 2-3 minuty bez przykrywki. Możesz podać go z szynką lub świeżymi warzywami.

Do przygotowania omleta w wersji wegetariańskiej możesz użyć kiełków soi, drobno posiekanych pieczarek, kilka sztuk fasolki szparagowej, łyżki sosu sojowego oraz jajek. Z tymże, będziesz potrzebować patelni, którą będzie można wstawić do piekarnika. Masę jajeczną wymieszaj z sosem sojowym, dodaj posiekane warzywa, wylej masę na rozgrzaną patelnię. Smaż przez 10-15 minut, a potem wstaw do piekarnika i zapiekaj przez kolejne 5 minut.

Już wiesz, jak zrobić omlet. Zacznij od prostej wersji, a wersję na słodko i słono przygotuj dzięki dodatkom do wersji podstawowej.

Składniki:

Porcje:
Wydruk przepisu

Sposób przygotowania: