in

Jak zrobić omlet – wszystkie triki, które musisz znać

Omlet to jedno z popularniejszych dań z wykorzystaniem jajek. Można przyrządzić go w wersji wytrawnej albo na słodko. Jak zrobić omlet, żeby nie opadł i pozostał puszysty? Dzisiaj podpowiadamy na co zwrócić uwagę, żeby zaserwować omlet idealny.

Omlet – czyli idealna propozycja na śniadanie

Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić omlet to musisz wiedzieć, że wiele zależy od jajek. Warto wybrać świeże, duże jajka oraz zadbać o ich właściwą temperaturę. Nie rozbijaj jajek, które dopiero przed chwilą wyjęłaś z lodówki. Powinny mieć temperaturę pokojową. Dlatego po wyjęciu z lodówki daj im odpocząć przez 5-10 minut.

Dobry omlet wymaga trochę cierpliwości i czasu. Pamiętaj, że jeden omlet przygotowuje się, co najwyżej z 2 jajek w wersji bez żadnych dodatków. W wersji fit może być to nawet jedno jajko. Często w przepisach oprócz jajek do przygotowania omleta potrzebne jest mleko i mąka. Jeśli chcesz, żeby omlet był bardziej dietetyczny mleko możesz zastąpić wodą, a z mąki zrezygnować. Na jedno jajko zawsze dodaje się jedną łyżkę zimnej wody lub mleka.

Jak zamarynować karkówkę na grilla, aby wyszła idealna
Jak zamarynować karkówkę na grilla, aby wyszła idealna

Sezon grillowy trwa w najlepsze. Da się to poczuć szcze...

Jak zrobić omlet?

Zdarzało Ci się zjeść niedosmażony lub niezbyt puszysty omlet? Z tym przepisem możesz o tym zapomnieć. Oddziel białka z dwóch jajek. W małej miseczce roztrzep żółtka z 1 łyżką mleka lub wody i 1 łyżeczką mąki pszennej. Białka ubij na sztywną pianę. Do omletów na słono możesz dodać sól. Następnie wymieszaj masę jajeczną z pianą. Najlepiej robić to drewnianą łopatką powolnymi ruchami.

jak-zrobic-omlet

Na patelni rozgrzej olej lub masło klarowane. Wylej masę na patelnię i smaż na średnim ogniu. Najtrudniejsze w smażeniu omletów jest ich przerzucenie. Jeśli omlet usmażył się dobrze z jednej strony, podważ go szeroką łopatką i zdecydowanym ruchem przewrócić. Druga, bezpieczniejsza opcja to zsunięcie omleta z patelni na talerz, a następnie wrzucenie go z powrotem niedosmażoną stroną.

Podany przepis to najprostsza wersja omleta. Po usmażeniu możesz posmarować go dżemem, śmietaną, posypać owocami lub cukrem pudrem. Można też przygotować wersję na słono z szynką pokrojoną w kostkę i pomidorkami koktajlowymi.

Omlety na słodko będą bardziej wyraziste, jeśli przed podaniem skropisz je odrobiną likieru lub rumu. Najlepiej będą smakować z podsmażonymi na maśle owocami, kremem orzechowym albo polane roztopioną czekoladą.

Ciekawe pomysły na zdrowe śniadanie na każdy dzień
Ciekawe pomysły na zdrowe śniadanie na każdy dzień

Jak mawiała moja babcia, zdrowe śniadanie to podstawa...

Omlet w wersji dla zaawansowanych

Jeśli masz już trochę doświadczenia w kuchni możesz zdecydować się na przygotowanie trochę trudniejszej wersji omleta, np. z serem feta albo farszem warzywnym. Jak zrobić omlet w wersji deluxe?

Będziesz potrzebować 150 g sera feta, 6 jajek, 2 łyżki śmietanki, masła klarowanego do smażenia i przypraw. Na patelni podsmaż drobno pokruszony ser feta, następnie wylej na ser dokładnie roztrzepane jajka wymieszane ze śmietanką i odrobiną soli. Smaż przez 4-5 minut pod przykryciem, a potem 2-3 minuty bez przykrywki. Możesz podać go z szynką lub świeżymi warzywami.

Do przygotowania omleta w wersji wegetariańskiej możesz użyć kiełków soi, drobno posiekanych pieczarek, kilka sztuk fasolki szparagowej, łyżki sosu sojowego oraz jajek. Z tymże, będziesz potrzebować patelni, którą będzie można wstawić do piekarnika. Masę jajeczną wymieszaj z sosem sojowym, dodaj posiekane warzywa, wylej masę na rozgrzaną patelnię. Smaż przez 10-15 minut, a potem wstaw do piekarnika i zapiekaj przez kolejne 5 minut.

Już wiesz, jak zrobić omlet. Zacznij od prostej wersji, a wersję na słodko i słono przygotuj dzięki dodatkom do wersji podstawowej.

Jak zrobić omlet – wszystkie triki, które musisz znać
Jak zrobić omlet – wszystkie triki, które musisz znać
    Głosów: 0
    Ocena: 0
    Twoja ocena:
    Oceń ten przepis!

    Składniki:

    Porcje:
    Wydruk przepisu

    Sposób przygotowania: