PrzepisŚniadanieJak zrobić omlet – wszystkie triki, które musisz znać

Jak zrobić omlet – wszystkie triki, które musisz znać

Jak zrobić omlet – wszystkie triki, które musisz znać
Frania
25.10.2019 08:23, aktualizacja: 10.01.2024 12:32

Jak zrobić omlet, żeby nie opadł i pozostał puszysty? Dzisiaj podpowiem na co zwrócić uwagę, żeby zaserwować perfekcyjne śniadanie. Będzie się działo!

Od czego zacząć...

Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić omlet to musisz wiedzieć, że wiele zależy od jajek. Warto wybrać świeże, duże jajka oraz zadbać o ich właściwą temperaturę. Nie należy rozbijać jajek, które dopiero przed chwilą wyjęliśmy z lodówki. Powinny mieć one temperaturę pokojową. Dlatego po wyjęciu z lodówki dajmy im odpocząć przez minimum 15 minut.

Dobry omlet wymaga trochę cierpliwości i czasu. Pamiętajcie, że jedną porcję przygotowuje się  z 2 jajek w wersji bez żadnych dodatków. W wersji fit może być to nawet jedno jajko. Często w przepisach oprócz jajek do przygotowania omleta potrzebne jest mlekomąka. Jeśli chcecie, żeby omlet był bardziej dietetyczny mleko można zastąpić wodą, a z mąki całkowicie zrezygnować.

Obraz

Jak zrobić omlet?

Czy kiedykolwiek przytrafiło się Wam zjeść niedosmażony lub niezbyt puszysty omlet? Jeśli tak, to już przeszłość. Dzięki dzisiejszemu przepisowi, za każdym razem przygotujecie puszystysmaczny omlet.

Zanim jednak przejdziemy do przepisu, przygotujcie wszystkie składniki. Pamiętajcie również o urządzeniach, które będą niezbędne przy tym procesie, a mianowicie: patelni, pokrywce i drewnianej łyżce.

Obraz

Ostatni przedmiot sprawdzi się zarówno jako gadżet do mieszania produktów, jak i sposób do bezproblemowego przełożenia gotowego dania na talerz. Z kolei patelnia, na której będziecie przyrządzać pyszne śniadanie, powinna mieć wyższe krawędzie. Aby omlet nie wylał się poza jej brzegi lub nie przykleił się do pokrywki. W końcu chcemy przygotować smaczny posiłek, a nie kulinarną katastrofę ?

I na koniec jeszcze jedna ważna wiadomość. Poniżej znajdziecie przepis na podstawowy omlet, który możecie później doprawić i przygotować na słodko lub na słono.

W pierwszym przypadku po usmażeniu omletu możecie posmarować go dżemem, śmietaną, posypać owocami lub cukrem pudrem. Natomiast w wersji na słono, możecie wzbogacić jego smak przy pomocy szynki, papryki, szpinaku czy pomidorków koktajlowych. Możliwości jest naprawdę wiele!

Składniki:

  1. 4 szt. jajka z podziałem na żółtka i białka
  2. 1,5 łyżki masło
  3. 1 szczypta sól
  4. 4 łyżki mleko
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także