in

Jak zrobić pizzę – tanie i proste danie na imprezę

Pizza jak z pizzerii? Tradycyjna z sosem pomidorowym, serem i bazylią, a może w wersji wegetariańskiej. Sekret dobrej pizzy tkwi we właściwym przygotowaniu ciasta. Koniecznie przeczytaj, czego będziesz potrzebować do jego przyrządzenia.

Jak zrobić pizzę – zaczynamy od ciasta

Pizzę można zamówić albo kupić mrożoną. O ile jeszcze ta z pizzerii, bardzo często jest smaczna i ma ciekawie skomponowany farsz, to paczkowane pizze naprawdę rzadko kiedy zachwycają. Pizza domowej roboty przyrządzona według właściwego przepisu z pewnością spełni oczekiwania nawet najbardziej wybrednej osoby.

Pierwszy krok to przygotowanie ciasta. Dodatki to rzecz drugorzędna, ponieważ na cieście może znaleźć się właściwie wszystko, zaczynając od szpinaku, owoców morza a na bananach kończąc.

Na porcję ciasta drożdżowego będziesz potrzebować 30 dag mąki pszennej, 20 g świeżych drożdży, 1 łyżkę oliwy z oliwek, łyżeczkę cukru, pół łyżeczki soli i pół szklanki ciepłej wody.

Najlepiej ciasto wyrabiać w większej misce lub na stolnicy. Zacznij od delikatnego podgrzania połowy wody, rozpuść w niej drożdże i cukier. Zamieszaj, aż całe drożdże znikną. Możesz je pokruszyć, żeby przyspieszyć cały proces. Odstaw na 5 minut, ale nie chowaj do lodówki.
Przesyp mąkę przez sitko, dodaj rozpuszczone drożdże, oliwę, sól i pozostałą wodę. Bardzo ważne jest, aby wszystkie składniki szybko połączyć ze sobą. Zanim zaczniesz wyrabiać ciasto możesz wymieszać mąkę z płynami za pomocą łyżki. Na początku wyrabiania ciasto będzie oblepiać Ci ręce, ale w trakcie wygniatania przestanie się kleić.

Idealne ciasto ma być elastyczne, gładkie i jednolite. Jeśli wyrabiałaś je na stolnicy, przełóż je do miski, nakryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość. Najczęściej potrzebuje do tego 30-40 minut.

jak-zrobic-pizze

Kiedy ciasto rośnie, zajmij się dodatkami

Skoro przygotowujesz pizzę w domu warto również zająć się domowym sosem pomidorowym. Dla mniej wymagających polecamy wymieszać kilka łyżek koncentratu pomidorowego z bazylią i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.

Jeśli jednak wolisz wszystko przyrządzić samodzielnie na oliwie podsmaż posiekaną cebulę i czosnek, następnie dodaj puszkę pomidorów. Sos powinien być gęsty i aromatyczny. Dopraw go solą, pieprzem oraz bazylią.

Jakie dodatki do pizzy?

Wszystko zależy od tego, co lubisz. Najpopularniejszy farsz to sos pomidorowy, posiekane pieczarki i pokrojona w kostkę wędlina, a wszystko posypane jest żółtym serem lub mozzarellą. Z kolei do margherity wykorzystuje się tylko sos pomidorowy, mozzarellę i świeżą bazylię. Ciekawą propozycją jest pizza z tuńczykiem, papryką i pomidorami. Bardzo smaczna jest również pizza ze świeżą rukolą, szynką parmeńską i pomidorkami koktajlowymi.

Właściwie, gdy masz przepis na domowej roboty ciasto przygotowanie farszu zależy tylko od Twojej wyobraźni i zawartości lodówki. Nie bez powodu przecież pizza we Włoszech uznawana jest jako danie resztkowe.

Uformuj placek i nałóż farsz

Kiedy ciasto wyrośnie, rozwałkuj je lub podziel na cztery części i przygotuj mniejsze pizzerinki. Możesz uformować kształt koła lub prostokąta w zależności od foremki do pieczenia. Posmaruj ciasto sosem pomidorowym, ułóż składniki i posyp wszystko serem. Piecz przez 20 minut w temperaturze 180 stopni C.

A skoro wiesz już, jak zrobić pizzę wybierz swoje składniki i do dzieła.

Składniki:

Porcje:
Wydruk przepisu

Sposób przygotowania: