in

Jak zrobić pyszny żurek?

Każdy Polak uwielbia żurek. Ta tradycyjna zupa jest sycąca i smakuje obłędnie. Wbrew pozorom wcale nie tak trudno ją przyrządzić. Wystarczy zainwestować w dobre jakościowo składniki i odpowiednio ją doprawić.

Żurek – tradycyjna polska zupa

Żur jest zupą znaną w całej Polsce. Co prawda w zależności od regionu jego smak nieco się różni (np. specyficzny jest żurek śląski lub mazurski), jednak główne składniki pozostają zawsze takie same. Najczęściej zupa ta pojawia się na stole ze względu na Wielkanoc. Bardzo popularny jest żurek podawany z kiełbasą lub z jajkiem.

Nazwa zupy pochodzi od niemieckiego słowa „sauer”, które oznacza coś „kwaśnego”, „ukiszonego” lub „zakwaszonego”. Historia żurku rozpoczęła się w chłopskich chatach. Było to bowiem danie znane przede wszystkim wśród uboższych warstw społeczeństwa. Co ciekawe, żurek jedzono kiedyś na śniadanie. Zupa ta miała dać siłę do całodziennej pracy w polu.

Żurek wielkanocny

Dlaczego żurek można kojarzyć z Wielkanocą? Bardzo często zupa była gotowana bez dodatku mięsa, można więc było jeść ją bez ograniczeń w czasie Wielkiego Postu. Z tego samego powodu żurek pojawiał się na wigilijnym stole. Do dzisiaj w niektórych regionach ta tradycja została zachowana. Wielkanocny lub wigilijny żurek najczęściej podawany jest z dodatkiem grzybów.

Trzeba pamiętać o tym, że żurek i barszcz biały to dwie odrębne zupy. Pierwsza z nich gotowana jest na bazie zakwasu z mąki żytniej. Druga z kolei jest przyrządzana (przynajmniej kiedyś tak było) z kiszonych liści barszczu zwyczajnego. Stopniowo jednak, ze względu na zbliżony smak obu potraw, nazwy zup zaczęły się mieszać.

Najważniejszy jest zakwas

Tradycyjny żurek powstaje na dobrym zakwasie. Można go kupić w sklepie – najczęściej sprzedawany jest w butelce lub specjalnym plastikowym pojemniczku. Warto jednak spróbować przyrządzić własny zakwas. Do jego przygotowania przydadzą się mąka żytnia razowa. Należy ją wymieszać ze sporą ilością ciepłej, przegotowanej wody. Uznaje się, że na szklankę mąki przypada mniej więcej jeden litr wody. Jeśli zakwas robiony jest po raz pierwszy, trzeba dodać do niego skórkę z kromki razowego chleba. Później wystarczy korzystać z resztek starego zakwasu.

Część z kucharzy do zakwasu dodaje ok. 2-3 rozgniecione ząbki czosnku. Dzięki temu można uzyskać specyficzny, bardziej ostry smak zupy. Warto pamiętać o tym, że kiszenie powinno odbywać się w szklanym naczyniu (np. słoiku). Można jednak do zakwasu wykorzystać także kamionkowe dzbany. Naczynie z mąką i wodą należy przykryć bawełnianą lub lnianą ściereczką oraz odstawić w ciepłe miejsce na ok. 4-5 dni. W międzyczasie trzeba sprawdzać miksturę – czasami pojawia się na niej pleśń. Należy także raz na jakiś czas przemieszać zakwas.

Żurek

Żurek – prosty i tani przepis

Jak zrobić pyszny żurek?
Jak zrobić pyszny żurek?
Głosów: 0
Ocena: 0
Twoja ocena:
Oceń ten przepis!

Składniki:

Porcje:
Wydruk przepisu

Sposób przygotowania: