PrzepisKajmakowy mazurek

Kajmakowy mazurek

Mazurek - Pyszności
Mazurek - Pyszności
Pyszności
12.04.2020 12:00, aktualizacja: 15.04.2020 08:39

Kajmakowy mazurek to tradycyjne ciasto, którego nie może zabraknąć na wielkanocnym stole. Już za chwilę przekonasz się sama, że jego przygotowanie jest bajecznie proste. Ślinka cieknie od samego patrzenia ❤️

Składniki:

  1. 200 g masło prosto z lodówki
  2. 2 szt. żółtko
  3. 100 g cukier puder
  4. 300 g mąka
  5. 1 szczypta sól
  6. 1/2 szkl. masa kajmakowa
  7. migdały do dekoracji
  8. żurawina do dekoracji
  9. wiórki kokosowe do dekoracji

Sposób przygotowania:

1. Cały proces rozpocznij od przygotowania ciasta. W tym celu połącz na desce do krojenia: mąkę, zimne masło, cukier puder, sól oraz dwa żółtka. Stwórz ciasto, owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na godzinę.

Obraz

2. Następnie rozwałkuj większą część ciasta i umieść w formie do pieczenia. Z reszty ciasta stwórz warkocz i obtocz blachę dookoła. Nakłuj ciasto widelcem.

Obraz

3. Wstaw ciasto do piekarnika na 18 minut (temp. 200 stopni Celsjusza).

Obraz

4. Na podpieczonym cieście rozprowadź kajmak. Następnie przy pomocy żurawiny i migdałów stwórz kwiatki.

Obraz

5. Posyp całość wiórkami kokosowymi i gotowe!

Obraz
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także