kajmakowy mazurek
Kategorie PrzepisySłodkości

Kajmakowy mazurek

Kajmakowy mazurek to tradycyjne ciasto, którego nie może zabraknąć na wielkanocnym stole. Już za chwilę przekonasz się sama, że jego przygotowanie jest bajecznie proste. Ślinka cieknie od samego patrzenia ❤️

Zobacz także: Wegetariańska galareta

Kajmakowy mazurek6
Głosów: 0
Ocena: 0
Twoja ocena:
Oceń ten przepis!
Pyszności
Głosów: 0
Ocena: 0
Twoja ocena:
Oceń ten przepis!
Kajmakowy mazurek
Wydruk przepisu

Składniki:

Porcje

Sposób przygotowania:

  1. Cały proces rozpocznij od przygotowania ciasta. W tym celu połącz na desce do krojenia: mąkę, zimne masło, cukier puder, sól oraz dwa żółtka. Stwórz ciasto, owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na godzinę.
    Cały proces rozpocznij od przygotowania ciasta. W tym celu połącz na desce do krojenia: mąkę, zimne masło, cukier puder, sól oraz dwa żółtka. Stwórz ciasto, owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na godzinę.
  2. Następnie rozwałkuj większą część ciasta i umieść w formie do pieczenia. Z reszty ciasta stwórz warkocz i obtocz blachę dookoła. Nakłuj ciasto widelcem.
    Następnie rozwałkuj większą część ciasta i umieść w formie do pieczenia. Z reszty ciasta stwórz warkocz i obtocz blachę dookoła. Nakłuj ciasto widelcem.
  3. Wstaw ciasto do piekarnika na 18 minut (temp. 200 stopni Celsjusza).
    Wstaw ciasto do piekarnika na 18 minut (temp. 200 stopni Celsjusza).
  4. Na podpieczonym cieście rozprowadź kajmak. Następnie przy pomocy żurawiny i migdałów stwórz kwiatki.
    Na podpieczonym cieście rozprowadź kajmak. Następnie przy pomocy żurawiny i migdałów stwórz kwiatki.
  5. Posyp całość wiórkami kokosowymi i gotowe!
    Posyp całość wiórkami kokosowymi i gotowe!
Kajmakowy mazurek

Jak Wielkanoc to i świąteczny mazurek ❤️ W tym roku podany z kajmakiem 😍

Opublikowany przez Słodkości Wtorek, 31 marca 2020
292826