Kakaowe ciasto z gruszką

Kakaowe ciasto z gruszką to gotowy przepis na udany deser. Nie dość, że jest łatwe w przygotowaniu, to jeszcze fajnie się prezentuje z zapieczonym owocem na wierzchu. Po prostu palce lizać!
Forma ma średnicę 24 cm.
Zobacz także: Ciasto zebra w zielonym wydaniu
Składniki:
Porcje- 2 szt. gruszka
- 1/3 szkl. mleko
- 4-5 szt. jajka
- 150 ml olej
- 3 łyżki cukier wanilinowy
- 180 g cukier
- 350 g mąka
- 1 szczypta sól
- 2 łyżeczki proszek do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamon
- 1 łyżeczka mielone goździki
- 60 g kakao
- 80 g orzechy pekan posiekane
Sposób przygotowania:
- Na początek połącz ze sobą: jajka, cukier i olej.
- Po chwili zacznij dodawać: cukier waniliowy, mleko oraz mąkę.
- Nie zapomnij także o proszku do pieczenia, mielonych goździkach, soli i cynamonie.
- Na koniec wsyp do miski kakao i posiekane orzechy pekan. Przełóż mieszankę do formy do pieczenia.
- Na wierzchu mieszanki umieść kawałki gruszki (tak jak na zdjęciu poniżej). Następnie wstaw do piekarnika na 50 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).
- Smacznego!
Komentarze